latinica  ћирилица
24/11/2020 |  12:15 ⇒ 12:16 | Autor: RTRS

Predstavljen prvi trejler filma o Marini Abramović (VIDEO)

Premijera filma “Povratak kući - Marina Abramović i njena deca“ zakazana je za 5. decembar u onlajn bioskopu MOЈ OFF.
Marina Abramović (Foto: tumblr) -
Marina Abramović (Foto: tumblr)

U jeku pandemije, kada je “virtuelna“ dvorana najpoznatijeg domaćeg kućnog bioskopa MOЈ OFF domaćin mnogih festivala, premijerno u Srbiji će upravo na tom mjestu biti prikazana intimna priča “Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“, o životu jedne od najpoznatijih ličnosti savremene umjetnosti Marini Abramović.

Film opisuje dileme koje su okupirale istaknutu umjetnicu tokom mladosti koju je provela u rodnom Beogradu, ljubavnim izborima i konačno, posebnoj vrsti umjetničke usamljenosti koja se gotovo uvijek vezuje za pojam izvrsnosti.

– Imala sam 55 godina kada sam došla u Njujork, u kome sam imala tri rada koja su potpuno promijenila moj umjetnički status – ovo je samo jedan od izdvojenih dijelova iskrenog razgovora Marine Abramović sa rediteljem Borisom Miljkovićem zabilježenog u ovom filmu.

– Ovo je ambulantni film koji prati emociju junakinje, neposredno, sa malim komentarima, saučestvujući sa njenim osjećanjima, kako to biva kada pratite život istinski velikh umjetnika. Mi ne pokušavamo da otkrijemo, tumačimo ili osvijetlimo, jer smo upravo mi ti koje ona tumači, otkriva ili prosvjetljuje. Ovo bi trebalo da bude skica o njoj i nama. O Marini i njenoj djeci – rekao je reditelj, a Sarajevo, Sao Paolo, Valensija, Varšava samo su neki od gradova čiji su filmski festivali već prikazali Miljkovićev film i čija je publika imala priliku da pogleda dokumentarno ostvarenje inspirisano putujućom retrospektivnom izložbom “Čistač“ sa kojom se, nakon 40 godina, Marina Abramović vraća u svoj rodni Beograd.

– Kada sam bila mlada mislila sam da je naš stan vrhunac luksuza. Sada, kada se sjetim svega, mislim da je naš dom zaista užasno mjesto – rekla je Marina Abramović.

Film je realizovala firma “Akcija produkcija“, sa producentkinjom Јovanom Karaulić, u saradnji sa “LLC Abramovic“. Montažu je radio Nikola Purić, a kompozitor i dizajner zvuka je Petar Antonović.