latinica  ћирилица
24/11/2020 |  12:39 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Istraga u Švedskoj: Ozbiljni propusti u domovima za stare

Švedska kontrolna služba za javno zdravlje saopštila je danas da je utvrdila "ozbiljne propuste" u vezi sa njegom koju su povodom kovida 19 dobili ljudi u domovima za stare, gdje su umrle hiljade ljudi.

Domovi za brigu o starima bili su teško pogođeni u prvom talasu epidemije, a premijer Stefan Lofven u maju je priznao da država nije uspjela da zaštiti starije stanovništvo.

Poznata po odbijanju da uvede opštu blokadu ili obavezno nošenje maski, Švedska ima znatno veći broj umrlih u odnosu na broj stanovnika negu susjedne skandinavske zemlje, ali manje nego Španija.

Inspektorat za zdravlje i socijalnu zaštitu mjesecima je vodio istragu o njezi u domovima za stare poslije mnogobrojnih žalbi od rodbine i osoblja.

Generalni direktor ove službe Sofija Valstrom saopštila je na konferenciji za novinare da je istragom utvrđeno da su postojali ozbiljni propusti na regionalnom nivou kada je riječ o njezi u domovima za stare osobe.

Služba je objavila da nijedan od 21 švedskog regiona nije preuzeo dovoljno odgovornosti za liječenje zaraženih stanovnika ovih ustanova i da petina pacijenata nije imala individualnu ljekarsku procjenu zdravstvenog stanja.

U istrazi nije ukazano na pojedinačne domove ili pripadnike osoblja.

U domovima za stare preminula je skoro polovina od ukupno 6.400 umrlih od kovida 19 u Švedskoj.