latinica  ћирилица
24/11/2020 |  13:18 | Autor: TANЈUG

Crna Gora dugo nema kontrolu nad virsom korona

Epidemiolog Milena Popović-Samardžić izjavila je danas da Crna Gora duži vremenski period nema kontrolu nad epidemijom virusa korona.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

O tome svjedoči podatak iz primarne zdravstvene zaštite da se sve više pacijenata sa upalom pluća liječi u kućnim uslovima, istakla je ona.

Popović-Samardžić je u Јutarnjem programu TVCG naglasila da je to dobar pokazatelj koliko je sve izvan kontrole.

- Ti ljudi su premoreni, do skoro je bilo 12 ljekara koji su tokom deset dana brinuli o 5.500 zaraženih u Podgorici - navela je.

Na pitanje da li Crna Gora bira između zdravlja i ekonomije, ona je istakla da izbora između te dve opcije nema i da u je neko, kako je rekla, lažno nametnuo.

- Mi smo zemlja koja se oslanja na uslužni sektor, koji nemamo ako imamo ovoliki zdravstveni problem, mi nemamo ni ekonomiju ako imamo ovakav javno-zdravstveni sistem. Dakle, u prilog tome reći ću da sve zemlje koje su dobre u kontroli epidemije, to su jedine zemlje koje su uspjele da sačuvaju pokazatelje ekonomske stabilnosti - navela je Popović-Samardžić.

Govoreći o pooštravanju mjera za sprečavanje širenja virusa korona, preporučila je uvođenje i kontrolu, a za jaz između NKT-a i Instituta za javno zdravlje kaže da je primjer neusaglašenosti između politike i struke, pa bi trebalo izabrati da li će se voditi politikom i interesnim pojedinih struktura ili javno-zdravstvenim problemom i mišljenjem stručne javnosti.

- Kao posljedicu toga imamo ovakve rezultate, lutamo između prioriteta jedne strukture, pa druge strukture, povlađivanje jednoj, pa drugoj strukturi. Mi konstantno saniramo štetu zbog lutanja u strategiji - istakla je Popović-Samardžić.