latinica  ћирилица
24/11/2020 |  13:18 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Georgievu jeste zabranjen ulazak, ali bez vremenskog ograničenja

Uprava policije Crne Gore donijela je rješenje o zabrani ulaska u Crnu Goru licu čiji su inicijali V.G, ali ono nije vremenski ograničeno, odnosno rok važenja zabrane nije 10 godina kao što je navedeno u saopštenju advokatske kancelarije koja ga zastupa, saopšteno je iz ove uprave.
Vlado Georgijev - Foto: RTRS
Vlado GeorgijevFoto: RTRS

- Na rješenju se ne navodi tačan datum prestanka važenja, već se samo navodi da se zabranjuje ulazak u Crnu Goru licu V.G, koji je nosilac lične karte sa rokom važenja do 14. maja 2030. godine. Ovaj datum je, od strane pravnih zastupnika, tumačen kao rok važenja zabrane ulaska u Crnu Goru, što nije tačno - saopšteno je iz crnogorske Uprave policije.

Službenici Stanice granične policije Herceg Novi su, prilikom redovnih graničnih provjera na graničnom prelazu Sitnica, 27. avgusta oko 13.30 časova na ulazu u Crnu Goru kontrolisali Vladu Georgieva, državljanina Srbije, i tom prilikom ustanovljeno je da mu važi mjera zabrana ulaska u Crnu Goru.

- Uvidom u elektronske evidencije koje vodi Uprava policije Crne Gore, utvrđeno je da postoje razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbjednosti ili javnog zdravlja, čime su bili ispunjeni uslovi da se ovom licu na graničnom prelazu Sitnica ne dozvoli ulaz u Crnu Goru - naveli su iz policije.

Shodno Zakonu o strancima, službenici granične policije Herceg Novi su postupili po ovoj mjeri i licu uručili rješenje o zabrani ulaska u Crnu Goru, na koje je podnijeta žalba Advokatske kancelarije "Tomanović", punomoćnika V.G.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, postupajući po ovoj žalbi, poništilo je rješenje Uprave policije i Sektoru granične policije predmet vratila na ponovni postupak i odlučivanje.

Sektor granične policije je 21. oktobra dopisom upoznao Sektor kriminalističke policije o drugostepenom rješenju Ministarstva unutrašnjih poslova koje je donijeto po žalbi V.G. i ukazano je na nedostatak prvostepenog rješenja u kojem se ne navode razlozi zabranjivanja ulaska ovog lica u Crnu Goru, te se za ponovni postupak i odlučivanje obavezuje Sektor granične policije.

Od Sektora kriminalističke policije su zatražene povratne informacije o razlozima eventualne prijetnje po unutrašnju bezbjednost tog lica, kako bi bio pokrenut ponovni postupak sa potpunijim podacima.

Sektor granične policije je pokrenuo ponovni postupak i shodno Zakonu o strancima 2. novembra donio rješenje kojim V.G. zabranjuje ulazak u Crnu Goru, a kojim nije određeno tačno na koji vremenski period.

Konkretno obrazloženje razloga, koji predstavljaju rizik po unutrašnju bezbjednost Crne Gore, su podaci označeni stepenom tajnosti i ne mogu biti prezentovani stranci u rješenju o zabrani ulaska u Crnu Goru.

Sektor granične policije je 5. novembra Ministarstvu spoljnih poslova, Generalnom direktoratu za konzularne poslove i dijasporu, dostavio drugostepeno rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je donijeto po žalbi, kao i novo rješenje o zabrani ulaska koju je donijela Uprave policije Crne Gore, sa molbom da izvrši uručenje navedenih rješenja preko Ambasade Crne Gore u Beogradu.

Iz Advokatske kancelarije Tomanović, koja zastupa Vladu Georgieva, juče je saopšteno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore usvojilo žalbu ove advokatske kancelarije i poništilo rješenje o zabrani ulaska u Crnu Goru, ali je Uprava policije Herceg Novi ponovo zabranila ulazak Georgievu, i to na period od 10 godina.