latinica  ћирилица
24/11/2020 |  13:24 | Autor: TANЈUG

U Španiji otkriven najstariji Šekspirov komad iz 1632.

Šekspirovo djelo o životu kralja Henrija Osmog (The Famous History of the Life of Henry VIII) pronađena u biblioteci privatne škole u Sevilji mogla bi biti najstarije sačuvano izdanje u Španiji jednog od djela velikog engleskog dramskog pisca.
Šekspirovo djelo o životu kralja Henrija Osmog iz 1632. (Foto: PACO PUENTES/elpais) -
Šekspirovo djelo o životu kralja Henrija Osmog iz 1632. (Foto: PACO PUENTES/elpais)

Šekspirova drama "Dva plemenita rođaka“ iz 1634, koju je u septembru otkrio profesor DŽon Stoun na Univerzitetu u Salamanki, tada je proglašena najstarijim sačuvanim izdanjem nekog njegovog djela u Španiji.

Do najnovijeg otkrića je došlo nakon što je Luis Rej Gonji, direktor Internacionalne škole San Fransisko de Paula, prošao pored dvoja sigurnosna vrata koja su čuvala odjeljak o retkim knjigama u biblioteci da bi lično provjerio datum izdanja Šekspirove drame za koju je znao da se tamo čuva, i otkrio da je objavljeno dvije godine ranije, 1632. godine, piše "Pais".

Ovo rijetko izdanje čuvenog komada čuvalo se u posebnoj arhivi, zajedno s dokumentima od 13. do 18. vijeka, ali je od kupovine ostalo neprimijećeno.

Ali, Luis Rej Gonji dobro je upoznat sa sadržajem kolekcije biblioteke svoje škole, koja je jedna od najobimnijih u Sevilji.

- Ovo djelo je drugo izdanje i vjerovatno je više cijenjeno od prvog (iz 1623), jer sadrži više elemenata - kaže on.

Direktor škole nije u mogućnosti da precizira kada je knjiga kupljena, ali to pripisuje školskoj tradiciji prikupljanja knjigre velike vrijednosti za biblioteku.

- Akvizicije su činjene tokom godina - kaže, dodajući da je kolekcija obogaćivana vremenom budući da je biblioteci uvijek pridavan veliki značaj.