latinica  ћирилица
24/11/2020 |  15:20 ⇒ 15:22 | Autor: SRNA

Majkić: BiH bi mogla izgubiti četvrtinu budžeta u sudskim sporovima

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da bi BiH mogla da izgubi četvrtinu budžeta u sudskim sporovima, navodeći da se protiv institucija BiH vode 984 predmeta i da je vrijednost tih sporova 260 miliona KM.

- To je četvrtina budžeta BiH koja je problematična u slučaju da te institucije izgube spor. Šta ukoliko institucije BiH ostanu bez četvrtine budžeta? Odakle će se to namiriti? To je nevjerovatno. BiH uvijek ima načina da iznenadi - rekla je Majkićeva novinarima.

Ona je navela da se postavlja pitanje kako se institucije ponašaju i gdje je finansijska disciplina.

Prema njenim riječima, izvještaj o sudskim sporovima nije dostavilo Pravobranilaštvo, već su ovi podaci prvi put objelodanjeni u izvještaju o izvršenju budžeta.

- Najgori su oni koji godinama neće da riješe problematiku u vezi sa tom institucijom, a tu prednjači Ministarstvo odbrane, za koje je vezano oko 200 predmeta. Slijedi Uprava za indirektno oporezivanje, na koju se odnosi gotovo 60 predmeta. Pet institucija ima drastične sporove oko po pet miliona KM - kaže Majkićeva.

Ona je dodala da se uglavnom vode radnopravni sporovi.

- Bilo bi logično da Savjet ministara napravi analizu i izvrši usaglašavanje gdje su problemi nastali, ali o tome niko ne vodi računa. Sve veći procenat budžeta je u pitanju i vrlo je problematično kako ćemo se iz toga izvući - navela je Majkićeva.

Ona je istakla da je, zbog toga, od predsjedavajućeg Savjeta ministara tražila da odgovori šta namjerava da učini na tom planu, a šta Ministarstvo pravde u Savjetu ministara na zakonodavnom planu.

U vezi sa najavama da bi BiH trebala ponovo da se zaduži kod Međunarodnog monetarnog fonda da bi prevazišla probleme nastale zbog virusa korona, Majkićeva je navela da nijedna zemlja neće propustiti povoljne uslove i kreditne aranžmane.

- Nije samo BiH zemlja koja traži kreditna zaduženja. Pogledajte zemlje u okruženju. Sve uzimaju značajna sredstva. Važno je za šta su ona namijenjena. Pretpostavljam da su namijenjena za investicije, a ne za popunjavanje budžetskih rupa - rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da je značajno ukoliko se sredstva usmjeravaju za pomoć privredi.

- Zemlje EU na poklon dobijaju ogromna sredstva. BiH će dobiti nešto, ali pitanje je koliko. Ukoliko nam prođu vozovi možda za sljedeći nećemo moći da se uhvatimo - rekla je Majkićeva.

Komentarišući izjave delegata bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića da je Republika Srpska "paradržavna tvorevina", Majkićeva je navela da Bećirović samo drži političke govore bez ikakve snage i istakla da nema nijedne sjednice na kojoj se ne ponaša antiustavno.

- Očito je da zaboravlja Ustav, kako je ova zemlja organizovana. Bošnjaci pokušavaju da ostvare samo ono što je njihov interes. Od toga nema ništa - kaže Majkićeva.

Komentarišući usvajanje izmjena i dopuna Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, Majkićeva je rekla da se dvije godine parlament inatio i da su tražili samo ono što zaposleni u drugim institucijama imaju.