latinica  ћирилица
24/11/2020 |  15:45 ⇒ 15:46 | Autor: SRNA

Zaharova: Brisel da odustane od licemjerne politike u vezi sa Ukrajinom

Evropska unija treba da odustane od licemjerne politike kada je riječ o Ukrajini i ljudskim pravima, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

Ona je komentarisala saopštenje Evropske službe za spoljne poslove u kojem se navodi da odluka Moskve da prizna dokumente i saobraćajne dozvole izdate građanima i stanovnicima Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike predstavlja još jedan pokušaj Rusije da podriva suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

- Pozivamo naše partnere u EU da izbjegavaju ovakvu vrstu očitog licemjerja i dvostrukih aršina u politici prema Ukrajini i uopšte u poštovanju ljudskih prava - rekla je Zaharova.

Prema mišljenju Zaharove, EU pokazuje nezainteresovanost kada je riječ o stanovništvu Donbasa.

Zaharova je naglasila da Rusija žali zbog toga što članice EU nisu učinile ništa kako bi spriječile državni udar u Ukrajini 2014. godine i vojne operacije na jugoistoku zemlje, a posljedica toga je to što je 3,7 miliona ljudi moralo da se bori da preživi i što su sada uskraćeni za osnovna prava i slobode, javio je TASS.

- Članice EU, koje tvrde da je zaštita ljudskih prava širom svijeta njihov prioritet, zapravo su uključene u aktivnosti koje su usmjerene protiv mještana Donbasa. Odlučile su da ne priznaju ruske pasoše koje je narod Donbasa dobio iz humanitarnih razloga, kao i da ne izdaju vize vlasnicima tih pasoša - dodala je Zaharova, uz napomenu da je to očigledno kršenje ljudskih prava.

Zaharova je rekla i to da evropske zemlje ne poštuju lingvistička i edukaciona prava mještana Donbasa koji govore ruski jezik, kao i to da EU kritikuje ruske zakone koji čine da život ukrajinskih državljana bude lakši i ignorišu pravne inicijative i postupke Kijeva koji njihov život čine nepodnošljivim.