latinica  ћирилица
24/11/2020 |  19:15 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Trebinje: Sve manje slobodnih kreveta u kovid odjeljenjima (VIDEO)

U Trebinju je naglo povećan broj oboljelih od korona virusa, u odnosu na broj stanovnika.
Bolnica Trebinje - Foto: RTRS
Bolnica TrebinjeFoto: RTRS

Stanje je teško u bolničkim kovid odjeljenjima, a broj slobodnih kreveta sve je manji. U menadžmentu Bolnice kažu da, zbog nedostatka medicinskog kadra, ne razmišljaju o drugom prostoru, a za liječenje pacijenata, pretvorene su pojedine ljekarske sobe i drugi raspoloživi prostor.

Broj oboljelih lica, koji su smješteni u bolnička kovid odjeljenja, dostigao je 107.

Kapaciteti su na izmaku, pa bi uskoro trebalo da bude riješeno pitanje opremanja dodatnog prostora. Plan je da za liječenje kovid pacijenata bude na raspolaganju ukupno 148 kreveta.

- Sa dodatnim prostorom, koji mogu da se pretvore u bolesničke sobe, može još da se napravi tridesetak mjesta, što bi trebalo da zadovolji crne prognoze za naredni period - naveo je Stanko Buha, pomoćnik direktora za medicinske poslove Bolnice Trebinje.

Slobodnih mjesta na kovid odjeljenjima je malo. Zbog nedostatka zdravstvenih radnika, odustalo se od namjere da Dom učenika u Trebinju bude pretvoren u kovid odjeljenje.

- Ne možemo očekivati da dođu ljekari ili medicinsko osoblje iz drugih lokalnih zajednica, u ovom trenutku svi ostaju u Bolnici - istakao je Stevan Bekan, načelnik Štaba za vanredne situacije, Grad Trebinje.

Na području Trebinja aktivno je oko 500 oboljelih od virusa korona. Manji broj liječi se u kovid odjeljenjima, a ostali, sa lakšim simptomima, primaju terapiju u kućnim uslovima. Koordinacioni tim na nivou Grada donio je odluku da se sve strukture uključe u zbrinjavanje oboljelih.

- Naš cilj je da u narednom periodu bude što manje smješteno, ali isto tako da ni jedan građanin Trebinja i sa regije, ne bude oštećen u tom dijelu da dobije adekvatnu zaštitu - poručio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Iz Bolnice je potvrđeno da je i dalje van pogona veliki broj zdravstvenih radnika, i da postojeći raspoloživi kadar radi na izmaku snaga.

Zbog povećanja broja oboljelih od virusa korona, ispaštaju pacijenti sa drugim oboljenjima.

Koordinaciono tijelo, na nivou Grada, zbog lakše komunikacije između lokalnih struktura vlasti i medicinskih ustanova, usvojilo je više zaključaka, od kojih i taj da sve primjedbe i nedoumice oko liječenja mogu da se prijave na broj 121.