latinica  ћирилица
24/11/2020 |  20:06 ⇒ 20:10 | Autor: SRNA

Mostar: Klinička bolnica odbila respiratore koje je uvezla "Srebrena malina"

Univerzitetska klinička bolnica Mostar odbila je respiratore koje im je kao donaciju ponudila Federalna uprava civilne zaštite /FCUZ/, a koje je iz Kine uvezlo preduzeće "Srebrena malina".
Respirator -
Respirator

- Ponudu smo odbili jer po procjeni naših anesteziologa takvi uređaji ne mogu biti od pomoći našim pacijentima. U principu, postoji opravdana sumnja da mogu ugroziti njihovo zdravlje - rekla je portparol Univerzitetske kliničke bolnice Mostar Adrijana Pandža.

Ona je navela da su svi anesteziolozi u toj zdravstvenoj ustanovi potpisali izjavu da ne žele rukovati takvim uređajima jer nisu za adekvatnu kliničku upotrebu.

Donacija mostarskoj kliničkoj bolnici najavljena je putem telefonskog poziva iz FCUZ, prenose federalni mediji.

Šef Odjeljenja za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Univerzitetske kliničke bolnice Mostar Zoran Karlović naveo je da bolnica ne odbija donaciju, nego "ne želi uzimati respiratore koji su neupotrebljivi ili čak prilikom upotrebe mogu biti smrtonosni".

- To su drugorazredni aparati koji su namijenjeni za katastrofe ili ne znam ni ja za šta. Oni u jednom trenutku isporuče 300 u drugom 900 mililitara, što znači da bi taj aparat doslovno ubio čovjeka - objasnio je Karlović.

On je podsjetio da prilikom nabavke spornih respiratora struka nije pitana, te da cijena kupljenih aparata ne odgovara njihovoj vrijednosti i prelazi je 200 puta.

- Vrijednost tog aparata na tržištu košta oko dvije do tri hiljade dolara, a u krizi može dostići pet hiljada dolara i nimalo više, jer je to drugorazredni aparat koji je pravljen negdje u garaži, ja to ne mogu ni objasniti - istakao je Karlović.

On je dodao da Univerzitetska klinička bolnica Mostar posjeduje kvalitetne respiratore, u poređenju sa kojima su respiratori koje je nabavila "Srebrena malina" kao mobilni telefoni iz `70-ih godina.

Ističući da u slučaju potrebe ne bi želio biti priključen na takav respirator, mostarski anesteziolog zaključio je da ne može dozvoliti da to bude niti bilo koji drugi građanin.

Preduzeće "Srebrena malina" u aprilu je za potrebe Federacije BiH iz Kine uvezla 100 respiratora koje je platila 10,5 miliona KM, za koje je naknadno utvrđeno da imaju sistemski kvar.

Nabavka ovih respiratora predmet je istrage Tužilaštva BiH.