latinica  ћирилица
24/11/2020 |  21:57 ⇒ 21:57 | Autor: SRNA

Šolaja: Cilj proglasiti Srpsku i Srbiju odgovornima za sve

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja ocijenio je da iza namjere visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH stoji cilj da se Republika Srpska i Srbija proglase odgovornima za sve događaje tokom građanskog rata u BiH.
Miloš Šolaja - Foto: SRNA
Miloš ŠolajaFoto: SRNA

Šolaja podsjeća da je sličnu inicijativu u vidu rezolucije prije nekoliko godina podnijela Velika Britanija u Savjetu bezbjednosti UN, ali je ruski veto to spriječio.

- Nametanje zakona bi u političkom smislu bilo kontraproduktivno, jer visoki predstavnik odavno ne predstavlja neku značajnu i važnu figuru u političkom životu BiH - rekao je Šolaja za Sputnjik.

Podsjećajući da je svaki zakon koji je do sada nametao visoki predstavnik kasnije usvajala Parlamentarna skupština BiH, Šolaja ukazuje da se sada može dogoditi da Incko nametne zakon koji neće biti potvrđen u parlamentu BiH.

- To bi, vjerovatno, izazvalo dosta političkih optužbi protiv Republike Srpske, ali sve dok se taj zakon ne usvoji u institucijama BiH, po ustavnoj proceduri, on ne može da bude zakon - kaže Šolaja.

On ističe da bi pitanje genocida u BiH trebalo ozbiljno razmotriti u istorijskom i političkom smislu.

- Nametanje zakona vodi nametanju krivice na srpski narod, čime bi se prekrilo sve što se događalo u ranijim istorijskim periodima. Na taj način, samo bi Srbi poneli istorijsku krivicu - zaključuje Šolaja.

Šefa Srpskog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenad Stevandić smatra da se iza Inckove najave krije namjera izazivanja nove krize, novo razračunavanje i pokušaj obaranja rukovodstva Republike Srpske.

- Mislim da Incko zna da se pripremaju novi izvještaji o Srebrenici, jer stari je poništen i izvještaj o /stradanju/ Srba u Sarajevu. Možda je čuo šta u njima piše, pa pokušava da nađe da ih ospori, prebacujući temu - rekao je Stevandić za Sputnjik.

On je istakao da Narodna skupština Srpske neće prihvatiti nikakav ultimatum visokog predstavnika.

Osim toga, kaže Stevandić, ni u Savjetu za implementaciju mira, zbog angažmana Rusije, više ne vlada jednoglasje povodom optuživanja Srba za sve što je loše u BiH.

On ističe da se Inckovom najavom samo podstiču napetosti i vraćaju bošnjački ciljevi iz 1992. godine.

- Genocid ne smije da se upotrebljava i zloupotrebljava zarad postizanja političkih ciljeva i zarad motivisanja jednog od naroda u BiH u njegovim ekstremističkim ambicijama - rekao je Stevandić.

On je naveo da se genocid dogodio u Drugom svjetskom ratu, te da je to "jedini verifikovan genocid na prostorima BiH i ugaoni kamen kada se o tome govori".

- Ugaoni kamen ne mogu da budu međusobni obračuni i osvetničke akcije koje su se dešavale na svim stranama. Јer, koliko fali Bošnjaka u Srebrenici, toliko fali Srba u Sarajevu. Јednako fale i Srbi u Bratuncu, Kravici i Podrinju. Prema tome, ne može se proglašavanjem genocida jedna suza učiniti važnijom od druge suze i praviti diskriminacija žrtava - konstatuje Stevandić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je spreman da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ukoliko to domaće institucije ne urade.