latinica  ћирилица
25/11/2020 |  08:13 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Počinje kampanja "Јesi okej?" Forum teatra iz Istočnog Sarajeva

Forum teatar iz Istočnog Sarajeva, povodom 16 dana aktivizma, danas počinje kampanju "Јesi okej?" u dvorištu Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, da bi mladima bilo ukazano na to koliko je važno da obrate pažnju jedni na druge, prepoznaju nasilje i odreaguju.
Forum teatar iz Istočnog Sarajeva (Foto: Screenshot/Arhiva) -
Forum teatar iz Istočnog Sarajeva (Foto: Screenshot/Arhiva)

Srednjoškolci će na poklon dobiti platnene vrećice koje su izradili članovi "Budi muško kluba i budi žensko saveza" na radionici povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja zajedno sa članovima Udruženja "Vratite nam osmijeh", saopšteno je iz Forum teatra.

Kampanja će biti promovisana i putem društvenih mreža.

U toku 16 dana aktivizma, osim medijske kampanje, Forum teatar planira realizaciju različitih programa i aktivnosti koje će doprinijeti podizanju svijesti o borbi protiv nasilja u društvu.

U saopštenju se dodaje da će, osim edukativnih radionica u školi, na kraju kampanje, na Međunarodni dan ljudskih prava biti održana kreativna radionica za srednjoškolce na kojoj će oni izraditi novogodišnje čestitke sa porukom "Želimo Vam srećne praznike, bez nasilja!".

- Posebno je važno istaći i iskustva članova `Budi muško kluba i budi žensko saveza` koja idu u prilog tome koliko su ovakvi projekti i rad sa mladima na ovaj način značajna karika u stvaranju zdravog društva, bez nasilja. O nasilju ne smijemo da govorimo samo kada se ono desi i na Međunarodni dan eliminacije svih oblika nasilja nad ženama, to mora biti svakodnevna tema u našem društvu, a prije svega u našim školama - navedeno je u saopštenju.

Iz Forum teatra napominju da se desetogodišnja praksa, koja se sprovodi na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH, u radu sa mladićima i djevojkama, pokazala kao veoma uspješna u promociji zdravih stilova života i stvaranja zdravog i prosperitetnog okruženja za mlade.

Početak kampanje najavljen je za 12.00 časova.

Forum teatar iz Istočnog Sarajeva kampanju "Јesi okej?" počinje u saradnji sa Fondacijom "Ker internešnel" i partnerskom organizacijom "Asocijacijom iks ipsilon" iz Sarajeva, u okviru aktivnosti na projektu Inicijativa mladića dva - "Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavanjem rodnih stereotipa dva".

Projekat podržavaju i Vlada Švajcarske, OAK Fondacija, te Austrijska razvojna agencija.

U znak sjećanja na sestre Mirabel iz Dominikanske Republike, koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujilo 1999. godine, UN su rezolucijom 54/134 zvanično potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan eliminacije svih oblika nasilja nad ženama.

Ovaj dan, koji se u svijetu obilježava narandžastom bojom, ujedno je i dan kojim počinje 16 dana aktivizma - globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u više od 100 država svijeta, a koja se završava 10. decembra, Danom ljudskih prava, navedeno je u saopštenju.