latinica  ћирилица
25/11/2020 |  09:28 ⇒ 11:02 | Autor: RTRS

Mladi politikolog iz Donjih Podgradaca otvorio mini siranu (VIDEO)

Tridesetsedmogodišnji Duško Malešević, politikolog iz Donjih Podgradaca kod Gradiške, jedan je od mladih osnivača male porodične sirane. Na ideju je došao tako što je u svom selu okupio nekoliko proizvođača mlijeka i ponudio im novu percepciju promocije i plasmana njihovih proizvoda od mlijeka.
Proizvodnja sira - Foto: RTRS
Proizvodnja siraFoto: RTRS

Naša ekipa uvjerila se da upravo ovakva priča govori da je itekako moguć kvalitetan život na selu, pod uslovom da se ideja sprovede u djelo na ovako dobar način, kao što je to uradio Duško.

Razmišljajući kako pokrenuti sopstveni biznis i šta to u selu nedostaje, Duško je zajedno sa sestrom Aleksandrom shvatio da je to proizvodnja domaćih proizvoda od sirovog mlijeka. Sa lokalnim malim faramerima, koji imaju do 2 -3 krave, i koji imaju problem otkupa sirovog mlijeka, dogovorio se da otkupljuje taj višak i da od tog mlijeka proizvodi različite vrste sireva.

- Ovo je prva godina kako smo krenuli u proizvodnju, snalazimo se, učimo i radimo zajedno sa našim proizvođačima. U našem selu nema dovoljno mlijeka pa ga otkupljujemo i iz drugih sela. Plan nam je da otvorimo pet do šest malih otkupnih stanica - kaže Duško koji proizvodi osam vrsta sireva, među kojima je ekstra tvrdi i tvrdi sir, jednu vrstu polutvrdog sira, dvije vrste svježeg sira, krem sir i kriška sir.

- Ovo se sve ne bi moglo proizvesti da nije struke i pomoći tehnologa, jer samo uz takve savjete se jedino može uspjeti - priča mladi preduzetnik.

Kapacitet ove mini sirane je 500 litara mlijeka, a proizvede oko pedesetak kilograma sira dnevno. Ova godina nije nimalo laka ni za koga, pa tako ni za Duška koji se prilagođava tržištu. Ovi sirevi će se moći kupiti u lokalnim marketima u Gradišci, a od sljedeće sedmice i u Banjaluci.

Ministarstvo poljoprivrede u seoskim područijima podržava mlade proizvođače i ima različite vidove podrške, a jedan od njih je i nabavka opreme. Ministarstvo je takođe podržalo i Duškovu ideju.

- U planu nam je da posjetimo ovu siranu i da vidimo na koji način funkcioniše cijeli sistem, s obzirom da je proizvodnja krenula ove godine. U svakom slučaju podržavamo ovako jednu uspješnu priču - ističe Miljan Erbez, savjetnik u resornom ministarstvu za EU integracije u oblasti stočarstva,

 Duško ističe da ima u planu da proširi siranu, da dostigne kapacitet od 2.000 litara mlijeka na dnevnom nivou. Isključivo će za sada svoje proizvode plasirati lokalnim tržnim, sirevi će imati pristupačnu cijenu, tako da će svi građani, kako kaže, moći da ih kupe.