latinica  ћирилица
25/11/2020 |  09:36 ⇒ 10:35 | Autor: SRNA

"Tači priznao da je gledao kako teroristi OVK muče ljude"

Nekadašnji komandant terorističke OVK Hašim Tači tri puta je saslušavan prije odvođenja u Sud za zločine OVK u Hagu, a u jednom od saslušanja je priznao da je gledao kako pripadnici OVK muče Srbe, pišu Večernje novosti.

Prema pisanju ovog lista, Tači je saslušavan u julu i decembru prošle godine i u januaru ove godine, što su pokazali dokumenti Specijalizovanog tužilaštva ovog suda sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Ti dokumenti, navodi list, dokazuju da je bivši predsjednik lažne države Kosovo lagao, jer je javnosti samo bilo poznato da je na pitanja odgovarao u januaru.

- Tači je lagao u kojoj mjeri je bio lično uključen - navodi se u podnesku glavnog tužioca DŽeka Smita.

Otkriveno je, ali samo djelimično, šta je Tači govorio prilikom susreta sa tužiocima u januaru, koji je organizovan na zahtjev njegovih advokata, te da je rekao da je bio prisutan tokom tortura, a naknadno je "okrenuo ploču", pa opovrgao ono što je prvobitno izjavio.

U dokumentu koji je potpisao glavni tužilac DŽek Smit navodi se da je tokom tog saslušanja u januaru Tači, između ostalog, priznao da je bio prisutan u određeno vrijeme kada je bila pritvorena i maltretirana osoba, čije ime je zatamnjeno u dokumentu, te da je znao da su osobe, opet čija imena su zatamnjena u ovom dokumentu, bile prebijane.

Tači je, kako se navodi, prepoznao da je saopštenje izdao Generalni štab OVK.

Tači je potom tvrdio da nije postojala tajna služba /terorističke/ OVK, niti da su glavni štab OVK ili privremena vlada ikada funkcionisali, osim što su postojali samo na papiru.

On je, piše list, poricao ono što je prethodno priznao, rekavši da je samo bio upoznat o navodima "da je nauđeno" osobama, čija su imena zatamnjena u dokumentu, odnosno da mu nije rečeno da im je nauđeno, već da je mislio da su loše stvari nastale kao rezultat bombardovanja Srbije, a ne da su u vezi sa tim licima, čiji su identiteti zatamnjeni.

Tači je, kako se navodi, najzad naveo da je saznao da im se ništa nije dogodilo, tvrdeći da se ono za šta mu je rečeno da se događalo, zapravo nije događalo.

Tužilaštvo smatra da je ovo svjedočenje malo vjerovatno i kontraditorno postjećim dokazima.

Ipak, nakon toga, Tači i njegovi saborci iz terorističke OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Јakup Kransići optuženi su za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti na Kosmetu od marta 1998. do kraja septembra 1999. godine nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima.