latinica  ћирилица
25/11/2020 |  10:05 ⇒ 26/11/2020 | 08:03 | Autor: RTRS

"Intim džez fest" - večeras nastupi domaćih sastava i solista

Druge večeri trećeg festivala džez muzike "Intim džez fest" u Koncertnoj dvorani Banskog dvora održan je koncert renomiranog internacionalnog džez sastava Per "Bass Viking" Mathisen Trio.
"Intim džez fest" (Ustupljena fotografija) -
"Intim džez fest" (Ustupljena fotografija)

Koncert je, kao i prve večeri festivala, održan uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa - mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Ovaj sastav čine tri muzičara - Per Matisen, norveški basista poznat kao "Bass Viking", kompozitor i producent, nova nada evropske džez scene; mladi češki pijanista Danijel Bulatkin i vrhunski bubnjar Utsi Zimring iz Izraela. Njihove nastupe opisuju kao  magičan spoj modernog akustičnog džeza i električnog fank-roka visoke voltaže, što je publika u Banjaluci imala priliku da čuje i osjeti.

Matisenova virtuoznost na električnoj bas gitari koliko i na kontrabasu, ali i duboka povezanost sa muzičarima sa kojima svira, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

- Za koncert u Banskom dvoru izabrali smo kompozicije koje su objavljene na raznim albumima tokom moje dugogodišnje karijere, na neki način izabrane kompozicije su presjek mog rada - rekao jeMatisen.

Smatra da je ovaj festival fenomenalno koncipiran.

- Oduševljen sam što su organizatori uspjeli da ga održe  u ovom vremenu. Samo to što nije otkazan je već veliki uspjeh. To je nešto što svi muzičari mnogo cijene. Lijepo je vidjeti da se poštuju sve epidemiološke mjere - rekao je Matisen, jedan od najtraženijih basista u Evropi, koji je svirao u 40 zemalja sa nekim od najznačajnijih imena savremene muzičke džez, rok ali i klasične scene, te objavio 15 autorskih albuma kao frontmen i kompozitor. 

Trećeg festivalske večeri, publici u Banskom dvoru predstaviće se istaknuti banjalučki muzički umjetnici "BL Jazz Voices", zatim sastav "Combine Quartet" koji će biti pratnja izuzetnim vokalnim solistima, među kojima su Marija Šestić, Maja Manojlović, Daniela Erceg, Vanja Mišić,  Anja Milutinović i Nemanja Lakić.

"Intim džez fest" konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike koji se fokusira na manje sastave i  vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez kvarteta koji su ušli u festivalsku selekciju.

Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Grad Banjaluka.