latinica  ћирилица
25/11/2020 |  10:34 ⇒ 10:34 | Autor: RTRS

"Umjetnice Banjaluke" - u petak promocija

U Banjaluci će u petak biti održana promocija kalendara i otvorena izložba "Umjetnice Banjaluke", fotografkinje Јelene Medić.
Јelena Medić (Ustupljena fotografija) -
Јelena Medić (Ustupljena fotografija)

Promocija će biti održana u Galeriji plus u 18.00 časova. Otvaranje izložbe zbog epidemioloških razloga biće upriličeno samo za učesnike projekta i medije, a publika će je moći pogledati do 15. januara 2021. godine svakim radnim danom od 9.00 do 20.00 časova, kao i subotom od 9.00 do 16.00.

Kalendar sadrži 13 umjetničkih, crno bijelih fotografija, na kojima je 12 umjetnica iz Banjaluke - glumice Slađana Zrnić, Miljka Brđanin i Anja Ilić; muzičarke Marija Šestić, Maja Regodić, Dijana Јosipović i Milica Milovanović; slikarka Nina Babić, rediteljka Јelena Topić i fotografkinje Tea Јagodić, Tajana Dedić Starović i Јelena Medić, a publika će imati priliku da pogleda i originalne fotografije na izložbi u sklopu promocije kalendara "Umjetnice Banjaluke".

Fotografkinja Јelena Medić je na ovaj način ukazala na važnost žena u umjetnosti i njihovom pozicioniranju u društvu.

Medićeva je autorka projekta "Budni", a u pitanju su fotografije koje su prikazane na bilbordima širom Republike Srpke i BiH.

Projekat je realizovan u saradnji sa asocijacijom za vizuelnu kulturu Vizart, koja se, između ostalog, bavi promocijom umjetnika iz Republike Srpske. Oni su tokom rada na ovom projektu osmislili i kampanju za širenje svijesti o važnosti rada žena u umjetnosti.

Ovu vrstu kampanje su realizovali u vidu kalendara pod nazivom "Umjetnice Banjaluke" koji će u saradnji sa MSURS biti predstavljen u Galeriji plus u vidu izložbe prodajnog karaktera.