latinica  ћирилица
25/11/2020 |  11:11 ⇒ 11:12 | Autor: SRNA

Slovenija: Povećan broj zaraženih; Predložene kazne

U Sloveniji je u protekla 24 časa potvrđeno 2.226 novih slučajeva zaraze virusom korona među 8.063 testiranih, dok je od posljedica kovida-19 umrlo 43 oboljelih.
Virus korona (foto:cnnturk) -
Virus korona (foto:cnnturk)

Riječ je o trećem najvećem dnevnom broju zaraženih od početka epidemije, povećan je i udio pozitivnih testova u odnosu na prethodni dan.

Od početka epidemije od posljedica kovida-19 umrlo je 1.199 ljudi, a mediji navode da je, prema međunarodnim podacima, Slovenija na prvom mjestu po mortalitetu među oboljelima u zadnjih sedam dana.

Slovenački premijer Јanez Јanša danas će u parlamentu predstaviti novi zakonski paket pomoći za korona krizu koji, između ostalog, predviđa kazne od 1.000 do 10.000 evra za kršenje epidemioloških mjera, dok opozicija traži da se od toga odustane.

Vlada Slovenije sutra će odlučivati o epidemiološkim mjerama, a stručni tim za kovid 19 predložio je da sve restriktivne mjere budu produžene i naredne sedice.

Stroge mjere i zatvaranje u Sloveniji na snazi su već skoro mjesec dana, a neki smatraju da bi trebalo da ostatnu na snazi do kraja godine, uprkos mišljenjima je dostigut takozvani vrh drugog talasa epidemije.

Stanje u nekim bolnicama koje primaju kovid bolesnike i dalje je kritično i kapaciteti su već popunjeni, pa se oboljeli premještaju u one koje još imaju slobodnih postelja.

Najteže stanje što se tiče širenja virusa i hospitalizacija je u Prekmurju, na sjeveroistoku zemlje, te na području Maribora.