latinica  ћирилица
25/11/2020 |  11:37 ⇒ 11:48 | Autor: SRNA

U Hrvatskoj preminulo 56 osoba, 3.603 zaražene

U Hrvatskoj je u protekla 24 časa od posljedica zaraze virusom korona preminulo 56 osoba, dok su zaražene 3.603 od 10.194 testirane.
Virus korona (Foto: REUTERS/Pascal Rossignol) -
Virus korona (Foto: REUTERS/Pascal Rossignol)

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 20.691. Među njima je 2.136 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga 240 na respiratoru, saopšteno je iz Nacionalnog štava civilne zaštite.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je registrovano 111.617 osoba zaraženih virusom korona, od kojih je 1.501 preminula.

Ukupno se oporavilo 89.425 osoba od toga 2.017 u posljednja 24 časa.

U samoizolaciji je trenutno 45.518 osoba, dok je do danas ukupno testirano 702.242 osobe.

Od vikenda u Hrvatskoj na snagu stupaju nove epidemiološke mjere, a najvažnija je da se zatvaraju kafići i restorani.

Predsjednik Hrvatske ljekarske komore Krešimir Luetić rekao je da je Hrvatska u "vrištećoj crvenoj zoni" kada je riječ o epidemiji virusom korona.

- Svi bi trebalo jasno da znaju o čemu je ovdje riječ. Ljekari, zdravstveno osoblje rješava posljedicu epidemije, ali uzroci, priliv pacijenata i dalje je jako visok i treba raditi na prilivu pacijenata u zdravstvene ustanove - rekao je Luetić.

Ljekar Željko Blažinkov iz Hrvatskog udruženja bolničkih ljekara rekao je da je stanje u bolnicama alarmantno i da su intenzivna odjeljenja popunjena, a broj respiratora limitiran.

On kaže da su šatori posljednje rješenje i da će poseban problem stvarati liječenje teže oboljelih.

Blažinkov je poručio da treba promijeniti sadašnju politiku prema kovidu, te uvesti određene mjere da ne dođe do najgoreg scenarija.

On je rekao da će u jednom trenutku trebati da odluče ko će dobiti respirator, a koga će se pustiti da umre, te da bi u narede dvija sedmice moglo doći do takvih problema, jer je sistem "prenategnut".

Blažinkov je naglasio da je broj umrlih veliki, te je Hrvatska postala nova Italija.