latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:00 ⇒ 12:12 | Autor: SRNA

Podnesena krivična prijava protiv Valentina Incka

Predsjednik Udruženja građana Istočna alternativa Republike Srpske, Vojin Pavlović, podnio je danas Osnovnom sudu u Srebrenici krivičnu prijavu protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka zbog njegove najave nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, čime, kako je navedeno, krši Ustav i zakone BiH.
Udruženje građana "Istočna alternativa" - Foto: SRNA
Udruženje građana "Istočna alternativa"Foto: SRNA

Pavlović je rekao da najavljenim nametanjem tog zakona Incko "čini jedan od najvećih zločina - zločin protiv mira".

- Ukoliko bude taj zakon nametnut BiH i okruženje neće biti pasivno i moguće je izazivanje sukoba i smatramo da Incko, zbog ugrožavanja mira, treba da odgovara iako ima diplomatski imunitet - poručio je Pavlović.

On kaže da Istočna alternativa želi da iz Srebrenice poruči da će, ukoliko dođe do nametanja tog zakona, podići narod na noge po uzoru na Srbe u Crnoj Gori.

- Mi ne želimo sukobe i rat nego stabilnu i jaku Republiku Srpsku - istakao je predsjednik Istočne alternative.

Pavlović smatra da Incko svojim bahatim odnosom, sprovodeći zamisli Benjamina Kalaja o jedinstvenoj bosanskoj naciji, želi da srpski narod uništi i protjera iz BiH nametanjem zakona kojim može biti svako optužen za iznošenje mišljenja ili utvrđivanje istine o ratnim stradanjima.

- Nema više ćutanja! Sva dozvoljena pravna sredstva biće upotrijebljena za odbranu Republike Srpske - poručio je Pavlović.

U prijavi za pokretanje krivične tužbe protiv Incka traži se da nadležni organi sprovedu istragu i utvrde ko stoji iza nametanja tog zakona i da odgovara po međunarodnim zakonima za izazivanje sukoba.

Istočna alternativa traži i preispitivanje Inckovog odnosa i prećutnog odobravanja djelovanju terorističkih islamističkih organizacija u BiH koje siju smrt u Evropi i svijetu.

U prijavi se od pravosuđa traži da sasluša Incka u vezi sa prikrivanjem dokaza o zločinima koje su mudžahedini počinili nad srpskim narodom od 1992. do 1995.godine.

Istočna alternativa zahtijeva da pravosuđe što hitnije sprovede istragu zbog stalnog pritiska OHR-a na Republiku Srpsku i da Incko sa saradnicima bude proglašen nepoželjnom osobom u Srpskoj i BiH, a da se sredstva za rad OHR-a usmjere za borbu protiv kovida 19.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nedavno je najavio da je spreman da nemetne "zakon o zabrani negiranja genocida" ukoliko ne bude usvojen do 11. jula naredne godine.