latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:02 ⇒ 12:03 | Autor: SRNA

Danas 102 godine od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Pokrajinska vlada čestitala je danas svim građanima Vojvodine 102 godine od prisajedinjenja sjeverne srpske pokrajine Kraljevini Srbiji.
Grb Kraljevine Srbije - Foto: ilustracija
Grb Kraljevine SrbijeFoto: ilustracija

- Tokom više od 100 godina u slobodi, Vojvodina je, kao integralni deo Srbije, sačuvala i izgradila važne institucije i u svim oblastima društvenog života stvorila uslove za punu ravnopravnost i prosperitet svih koji u njoj danas žive - navedeno je u tekstu čestitke.

Iz Pokrajinske vlade su istakli da se na današnji dan, još jednom, odaje počast velikanima poput Svetozara Miletića i Јaše Tomića, koji su svojom snagom, hrabrošću i istrajnom borbom stvorili uslove za donošenje odluke o prisajedinjenju.

- Istovremeno, pamtimo i obeležavamo i slavne pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koje su omogućile dolazak slobode i na ove prostore - navedeno je u tekstu.

Pokrajinska vlada obavijestila je javnost da svečana akademija posvećena prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji neće biti održana zbog epidemije virusa korona, te da će Nagrada "Mihajlo Pupin" i ostala pokrajinska priznanja povodom Dana prisajedinjenja biti uručeni naknadno.

Skupština AP Vojvodine, na inicijativu Pokrajinske vlade, 2018. godine je donijela odluku da se 25. novembar obilježava kao datum od pokrajinskog značaja i ustanovila niz pokrajinskih priznanja, uključujući i ono najviše - Nagradu "Mihajlo Pupin".

Na današnji dan prije 102 godine, Velika narodna skupština na zasjedanju u Novom Sadu donijela je odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Odluka o prisajedinjenju, koju je 25. novembra 1918. godine jednoglasno donijelo 757 poslanika Velike narodne skupštine, najvažniji je događaj u istoriji Vojvodine.

Ovaj datum je ujedno i jedan od najznačajnijih događaja za Srbiju u cijelosti, budući da su toga dana ostvareni vijekovni snovi srpskog, ali ne samo srpskog naroda, o slobodi i ujedinjenju i definitivno je promijenjen tok istorije.