latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:07 ⇒ 12:08 | Autor: SRNA

Lučić posjetio Bilanovića i obećao pomoć

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić posjetio je danas povratnika Savu Bilanovića kome su krajem oktobra još nepoznati vanadali zapalili kuću u selu Podjele u opštini Busovača, te mu obećao pomoć.
Ministar Lučić posjetio Bilanovića -
Ministar Lučić posjetio Bilanovića

Bilanović je upoznao ministra da ga niko od lokalnih zvaničnika nije kontaktirao, ali da se za ovaj slučaj zainteresovao OEBS.

Nakon što mu je izgorjela kuća, Savo je morao da napusti svoj dom i trenutno je smješten kod sina u Kotor Varoši, gdje je prevezao i svojih 40 ovaca.

U ratnim sukobima Savo je morao da napusti svoj dom, a na svoje ognjište vratio se prije 20 godina, tokom kojih je više puta, kako kaže, napadnut, a njegova imovina uništavana.

Sada je Bilanović ponovo izbjeglica, ali želi da se vrati na svoje ognjište čim se za to steknu uslovi.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH je saopšteno da je ovom prilikom Lučić obećao pomoć Bilanoviću, koja će biti realizovana u narednih 15 dana.

Ministar je obećao je da će ga ponovo posjetiti kako bi se lično uvjerio šta je urađeno i da li mu je omogućen povratak.

Lučić apeluje na nadležne institucije da ispitaju slučaj paljevine i učine sve da se povratnici zaštite i omogući im normalan i siguran život.

- Napadi na povratnike i njihovu imovinu, koji su nažalost u posljednje vrijeme česti u FBiH, su napadi na suživot i pomirenje i zato moramo svi zajedno graditi povjerenje, razumjeti i pomagati jedni druge kako bi izgradili prosperitetno društvo koje ima budućnost -  naveo je on.

Savi Bilanoviću, koji se na imanje u Busovači vratio 2000. godine, kuća je zapaljena 31. oktobra. Ovaj slučaj još nije rasvijetljen.

Bilanović je nakon napada rekao da su mu prije toga paljeni šuma, drva, ubijane ovce, te da je bilo i upada u kuću i drugih problema, što je prijavljivao nadležnima, koji ništa po tom pitanju nisu uradili.

Navodeći da sa Hrvatima nije imao problema, Bilanović smatra da je razlog napada Bošnjaka želja da dobiju njegove njive.