latinica  ћирилица
25/11/2020 |  12:47 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Vukotić: Samo su dva puta - servilnost prema OHR-u ili put u samostalnost

Predsjednik Skupštine Udruženja građana "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić ocijenio je da je funkcija visokog predstavnika u BiH potpuno suvišna i da Republika Srpska ima samo dvije mogućnosti - ili servilnost prema odlukama OHR-a i potpuno utapanje u unitarnu BiH ili put u samostalnost.
Duško Vukotić - Foto: RTRS
Duško VukotićFoto: RTRS

Vukotić je izjavio Srni da je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN, to sinoć jasno dao do znanja.

On je istakao da je Dodik sinoć dokazao da ima hrabrosti da ono što govori na domaćem terenu kaže i na najvišem mjestu u svijetu.

Vukotić je dodao da na ovaj način padaju u vodu optužbe koje govore da je "Dodik servilan na međunarodnom planu, a hrabar na domaćem terenu".

- Video-konferencija Savjeta bezbjednosti UN pokazala je nekoliko nepobitnih činjenica. Poziv Bakiru Izetbegoviću, Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku da se obrate Savjetu bezbjednosti kao predstavnici konstitutivnih naroda u BiH ukazuje da je Savjet bezbjednosti UN svjestan da Željko Komšić nije legitimni predstavnik hrvatskog naroda. Da toga nije svjestan, Savjet bezbjednosti bi poziv uputio članovima Predsjedništva BiH - rekao je Srni Vukotić.

Prema njegovim riječima, vidljivo je da je funkcija visokog predstavnika u BiH potpuno suvišna i da je već dugo u funkciji razgradnje slova Dejtona i da su dva od tri konstitutivna naroda u BiH potpuno saglasna u toj ocjeni.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva Bih Milorad Dodik rekao je, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN, da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i dodao da visoki predstavnik Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.