latinica  ћирилица
25/11/2020 |  13:40 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Ćorić: Dodik jasno ukazao na probleme, ali i odgovorne

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić ocijenio je da je obraćanje predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Savjetu bezbjednosti UN bio istorijski momenat za Srpsku i srpski narod budući da je jasno ukazao na osnovne probleme u BiH, kao i pojedince i politike koji su odgovorni za to.
Nedeljko Ćorić -
Nedeljko Ćorić

- Nakon gotovo tri decenije od stvaranja Srpske sinoć je prvi put jedan lider iz Republike Srpske imao priliku da se direktno obrati Savjetu bezbjednosti, kao najuticajnijem i najznačajnijem organu UN. Sama ta činjenica dovoljno govori o značaju ovog događaja, a kada se u obzir uzme da se do sada u Njujorku mogla čuti isključivo inerepretacija istine koju potencira samo jedna strana u BiH, jasno je da će ovo obraćanje imati dalekosežne posljedice - naveo je Ćorić u pisanoj izjavi.

Ćorić, koji je i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina, istakao je da je govor Dodika, koji je lider SNSD-a, bio državnički, zasnovan na jasnim i preciznim argumentima koji nedvosmisleno ukazuju na probleme u načinu funcionisanja BiH.

- Dodik je analitički precizno secirao stanje u BiH, jasno ukazao na osnovne probleme i one pojedince i politike koji su odgovorni za to. Pojedinci kojima ne odgovara istina to pokušavaju predstaviti kao lične napade, ali jasno je da najveću odgovornost snose upravo oni koji pokušavaju da naruše ravnotežu koju je uspostavio Dejtonski sporazum, koji je u svom izvornom obliku jedini mogući okvir koegzistencije tri konstitutivna naroda BiH - naveo je Ćorić.

Ćorić je naglasio da se Dodik, ne pokušavajući da se dodvori dijelu međunarodne zajednice koja je a priori protiv interesa Republike Srpske i ne želi da sasluša argumente jasne i laiku, obratio na jedan držvnički i principijelan način, koji je, kako je ocijenio, učinio ponosnim sve građane Srpske.

On je zahvalio predstavnicima Ruske Federacije na organizaciji sinoćnjeg događaja, kao i na njihovoj aktivnoj ulozi u dosljednom očuvanju i sprovođenju Dejtonskog sporazuma i mira u BiH.

Dodik se Savjetu bezbjednosti obratio sinoć na video-koferenciji tokom sastanka posvećenog obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Video-konferencija je održana na inicijativu Stalne misije Ruske Federacije u UN.

Dodik je sinoć rekao, između ostalog, da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i dodao da visoki predstavnik Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da Incko ne može da tumači Ustav, iako neovlašteno to radi, te da se samo može kretati u okviru Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.