latinica  ћирилица
25/11/2020 |  13:53 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Šehovac: U oktobru stanje zadovoljavajuće

Stanje bezbjednosti za oktobar na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo ocijenjeno je kao zadovoljavajuće po svim segmentima, kada je riječ o kriminalitetu, javnom redu i miru i bezbjednost saobraćaja, izjavio je načelnik ove uprave Branimir Šehovac.
Pale: Policijska uprava - Branimir Šehovac - Foto: SRNA
Pale: Policijska uprava - Branimir ŠehovacFoto: SRNA

On je istakao da je zabilježen visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom počiniocu koji iznosi 77 odsto, te da koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 87 odsto.

Šehovac je naveo da u oktobru, kao i za ovih 11 mjeseci, nisu zbilježena krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti protiv života i tijela koja bi dovela do uzmenirenosti građana na području u nadležnosti Policijske uprava Istočno Sarajevo.

Dodao je da su evidentirana dva krivična djela protiv života i tijela, te da je riječ o učešću u tuči i teška tjelesna povreda.

Prema njegovim riječima, u oktobru su iz oblasti organizovanog kriminaliteta evidentirali krivična djela u vezi sa nedozvoljenom proizvodnjom droge. On je naveo da su policajci, radeći na akciji "Platnaža 2020" u mjestu Anići na području Sokoca, pronašli zasad od 80 stabljiki marihuane.

Šehovac kaže da su policijski službenici u oktobru iz Zakona o oružju i minuciji evidentirali dva prekršaja i oduzeli pet dugih cijevi i automatsku pušku, dvije puške "crvena zastava", dvije lovačke puške, gasni pištolj i 58 metaka različitog kalibra.

On je istakao da će policija preduzimati planske mjere i aktivnosti kada je riječ o početku zismke turističke sezone na Јahorini, kako bi se turisti koji posjete planinu osjećali bezbjedno.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Aleksandar Zeković rekao je da su u oktobru evidentirali 55 krivičnih djela, što je za devet više u odnosu na uporedni period prošle, te da je podneseno 46 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 54 lica od koji je 18 povratnika u vršenju djela.

- Riječ je o 51 krivičnom djelu opšteg kriminaliteta, tri krivična djela privrednog kriminaliteta i jedno krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Od ukupnog broja krivičnih djela, njih 30 su izvršena po nepoznatom počiniocu, a rasvijetljena su 23 - pojasnio je Zeković.

Naveo je da su iz privrednog kriminaliteta obrađena tri krivična djela i podnesena dva izvještaja o počinjenim krivičnim djelima kojim je pričinjena šteta od 19.000 KM.

Kada je riječ o organizovanom kriminalitetu u vezi sa drogom, obrađeno je 14 predmeta, a policijski službenici su zbog uživanja droge na javnom mjestu izdali 12 prekršajnih naloga i pokrenuli dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Zeković je istakao da nisu evidentirana krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, te na osnovu svega cijene da je stanje iz oblasti kriminaliteta zadovoljavajuće.