latinica  ћирилица
25/11/2020 |  13:59 ⇒ 17:42 | Autor: RTRS

Kovačević: SNSD ne razmišlja o umanjenju nadležnosti gradonačelnika i načelnika

SNSD je politička stranka koja ima ubjedljivo najveći broj načelnika i gradonačelnika u Republici Srpskoj i sigurno ne razmišlja o tome kako da umanji njihove nadležnosti, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

Kovačević je naveo da je "isto tako sigurno da se bilo kakve eventualne izmjene zakona koji se tiču nadležnosti i procedura donošenja odluka na nivou lokalnih zajednica, odnose na sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a ne samo na Banjaluku ili bilo koju drugu opštinu ili grad u Republici Srpskoj, kako to neki žele maliciozno predstaviti u javnosti".

- Ono o čemu razmišljamo, poučeni ranijim iskustvima i poteškoćama u funkcionisanju lokalnih zajednica, jeste da je potrebno pronaći rješenje kako da, u okolnostima kada ne postoji saglasnost između načelnika ili gradonačelnika i skupštine kao najvišeg zakonodavnog organa lokalne zajednice, ne trpe građani i ne zaustavlja se razvoj samih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj - napisao je Kovačević u objavi na Fejsbuku.

On smatra da je potrebno odrediti određeni vremenski rok u kojem je potrebno postići dogovor između gradonačelnika, odnosno načelnika i skupštine, kao i model razrješenja i donošenja konačne odluke u situacijama kada pomenuti vremenski rok istekne.

Ističe da je to zadatak za sve političke stranke u Republici Srpskoj, a u interesu građana i nesmetanog razvoja svih lokalnih zajednica.

Kovačević naglašava da je SNSD definitivni pobjednik lokalnih izbora u Republici Srpskoj i u BiH i stranka koja je osvojila najveći broj glasova, načelničkih i gradonačelničkih pozicija, ali i odborničkih mjesta širom Republike Srpske.

- SNSD u potpunosti uvažava izbornu volju naših građana u svim lokalnim zajednicama i zajedno sa svim našim koalicionim partnerima planira snažno nastaviti sa realizacijom projekata za razvoj svih lokalnih zajednica i Republike Srpske u cjelini - poručio je Kovačević.