latinica  ћирилица
25/11/2020 |  14:21 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Vučurević: Dodik ima pravo - Incko treba da ode

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Božidar Vučurević izjavio je da predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ima pravo kad kritikuje OHR, te istakao da je riječ o jednoj vrsti političke aneksije u kojoj 25 godina stranac upravlja BiH, i to uvijek na štetu srpskog naroda.

- Prije svega, treba da završimo tu političku aneksiju koju predstavlja bilo koji stranac. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba da ode, da nas pusti da uređujemo zemlju onako kako je to moguće, kako je funkcionalno - istakao je Vučurević, komentarišući sinoćnje Dodikovo obraćanje Savjetu bezbjednosti UN.

Vučurević, koji je nekadašnji predsjednik opštine Trebinje, kaže da je jasno da su Srbi i prije rata okrivljen narod, a prije svega njihovi rukovodioci i lideri, tako da su svi koji su optuženi, koji se nalaze u Hagu, okrivljeni i prije početka rata, a njihova imena su poslije samo dodata.

On smatra da su Srbi odavno anatemisani, dok su sada i Hrvati veoma obespravljeni, pa su zato i oni nezadovoljni BiH.

- Mi trebamo da se pozovemo na sve potpisnike i garante Dejtonskog mirovnog sporazuma jer su visoki predstavnici bahato prolazili, smjenjivali jedan drugoga, pokupili dobar šićar u BiH od bošnjačkog naroda i radili u korist samo jednog naroda, mijenjali Dejtonski sporazum. Mislim da Republika Srpska, a i Hrvati u BiH trebaju da prozovu garante Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji se apsolutno ne sprovodi u izvornom obliku - naglasio je Vučurević.

Komentarišući zamjerke koje je lider HDZ-a BiH Dragan Čović u sinoćnjem obraćanju Savjetu bezbjednosti UN iznio na Inckov rad, Vučurević kaže da se interesi tri konstitutivna naroda u BiH razlikuju, budući da Srbi teže da žive u zajednici sa maticom Srbijom, Hrvati da se približe Hrvatskoj, a Bošnjaci žele unitarnu BiH.

- Tu se interesi razlikuju i njih je nemoguće približiti bez nekog novog rješenja, ali, naravno, poštujući i pozivajući se na mirovni Dejtonski sporazum kao izvorni, a ne ovako okrnjen kakav se sada primjenjuje - smatra Vučurević.

Vučurević kaže da ga ne čudi reakcija hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na obraćanje Dodika i Čovića Savjetu bezbjednosti UN, istakavši da Komšić nije ni izabran od hrvatskog naroda, te da "mora biti poslušnik Bošnjaka".

- On /Komšić/ štiti svoje mjesto, gdje je jako dobro plaćen, gdje se dosta pita i može da utiče na razvoj političkih događaja, njemu je tamo dobro i on to brani svim silama - smatra Vučurević.

Vučurević je naglasio da je srpskom narodu dosta okupacija, opsada i visokih predstavnika.

- Mi smo podnijeli toliku žrtvu u ratu, pa opet poslije rata, kako vidite, i uvijek mi krivci. Vrijeme je da se isprsimo, da branimo ono što je pravo, na što svaki narod u svijetu ima pravo, pa i Srbi. Drago mi je da su to i Hrvati napokon saznali i da su nam se pridružili u takvim poslovima i gledanjima - istakao je Vučurević.

Dodik i Čović obratili su se sinoć Savjetu bezbjednosti na video-koferenciji tokom sastanka posvećenog obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Video-konferencija je održana na inicijativu Stalne misije Ruske Federacije u UN.

Dodik je sinoć rekao, između ostalog, da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i dodao da visoki predstavnik Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da Incko ne može da tumači Ustav, iako neovlašćeno to radi, te da se samo može kretati u okviru Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Čović je tokom obraćanja Savjetu bezbjednosti UN kritikovao Incka i politiku SDA, te ukazao na neophodnost usvajanja izmjena Izbornog zakona i neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Osim njih, obratio se i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio poziv ruskog ambasadora.