latinica  ћирилица
25/11/2020 |  14:23 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Majkić: OHR odavno trebao zatvoriti vrata

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da je Kancelarija visokog predstavnika u BiH odavno trebala zatvoriti svoja vrata i time omogućiti da se izabrani predstavnici tri konstitutivna naroda sami dogovaraju o napretku zemlje.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

Majkićeva je izjavila Srni da su Bošnjaci zbog postojanja OHR-a odustajali od svih dogovora sa predstavnicima druga dva naroda o budućnosti BiH.

- Zato se ova zemlja, upravo zbog postojanja visokog predstavnika i njegovog mandata, koji niko ne provjerava, danas nalazi u ovakvom stanju - ocijenila je Majkićeva.

Ona smatra da podržavanje ostanka visokog predstavnika u BiH, 25 godina nakon uspostavljanja mira, znači onemogućavanje razvoja BiH i izgradnje njenog suvereniteta.

- Posljednji visoki predstavnik Valentin Incko je 11 godina na čelu kancelarije i teško da bi se mogao pronaći bilo koji aspekt koji bi njegovo djelovanje u ovoj zemlji mogao nazvati uspjehom - ocijenila je Majkićeva i dodala da je još besmislenije ovakav mandat visokog predstavnika zadržavati dalje, jer nema opravdanje.

Rekla je da srpski i hrvatski narod u BiH visokom predstavniku Valentinu Incku najviše zamjeraju njegovu upadljivu pristrasnost i neprincipijelnost.

- Očigledna je njegova stalna i nedvosmislena podrška bošnjačkim političkim predstavnicima i ona se stalno dokazuje - istakla je Majkićeva, pojašnjavajući da Incko njihove odluke, i kada su u cijelosti protivustavne, nikada ne komentariše.

Navela je da Incko ne propušta priliku da lavinu prijetnji i osuda okrene u pravcu predstavnika druga dva naroda.

Majkićeva je konstatovala da je visoki predstavnik izgubio sav kredibilitet u BiH.

- U međunarodnoj zajednici, prije svega mislim na Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira, nema spremnosti da se najkrupnija politička pitanja stave na sto i bez nametanja donesu odluke izabranih političkih predstavnika tri naroda - zaključila je Majkićeva.