latinica  ћирилица
25/11/2020 |  14:27 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Јovanović: Govor Dodika - afirmacija Srpske na međunarodnom planu

Nekadašnji šef diplomatije bivše SR Јugoslavije Živadin Јovanović rekao je Srni da sama činjenica da je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvovao na skupu pod okriljem UN i Savjeta bezbjednosti predstavlja afirmaciju Republike Srpske na međunarodnom najširem planu i osnovnih legitimnih interesa srpskog naroda u Srpskoj, odnosno BiH.
Živadin Јovanović - Foto: SRNA
Živadin ЈovanovićFoto: SRNA

Јovanović je ocijenio da je neophodno dalje afirmisati privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu i spremnost da tvorevina BiH funkcioniše u skladu sa tim sporazumom, kao i da se principijelno i dugoročno ne može dovesti u pitanje pravo srpskog naroda u Republici Srpskoj na samoopredjeljenje.

- To nije nikakav separatizam. To je pravo na samoopredjeljenje koje po Povelji UN i međunarodnom pravu pripada svakom narodu - rekao je Јovanović i dodao da treba ukazivati i na paradoks da se albanskoj manjini na Kosovu daje status države, a sve se čini da se u BiH stvari komplikuju i vrate na stanje prije 1992. godine.

Јovanović je napomenuo da destabilizaciju proziva onaj ko pokušava da negira Dejtonski mirovni sporazum i vrši reviziju na štetu Srpske.

On je istakao da je značajno što je Dodik u nastupu pred Savjetom bezbjednosti UN, sa te svjetske govornice, ukazao na suvišnost institucije visokog predstavnika 25 godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- To istupanje je utoliko značajnije što je pred najširim auditorijumom, koji je praćen od najuticajnijih svjetskih medija, podsjetio gdje se sve i u čemu zakidaju prava Srpske predviđena međunarodnim ugovorom, poznatim kao Dejtonsko-pariski sporazum o miru u BiH - rekao je Јovanović, koji je nekada učestvovao u razgovorima u Ženevi 1996. godine o primjeni Dejtonskog sporazuma.

On je istakao da je neobjašnjivo da se takva institucija kao što je visoki predstavnik zadržava uprkos očiglednoj istini da ne podstiče primjenu i dosljedno sprovođenje Dejtona, nego je postala sopstvena suprotnost i otežava dosljednu primjenu i ostvarivanje tog sporazuma.

Јovanović je podsjetio da je SR Јugoslavija, kao jedan od potpisnika i garanata Dejtonskog sporazuma, već prvih godina nakon Dejtona od 1996. godine, pa nadalje ukazivala da je potrebno postepeno smanjivanje ingerencija visokog predstavnika.

- SR Јugoslavija je ukazivala da je potrebno ukidanje te institucije kako bi se tri konstitutivna naroda i dva entiteta brže uhodavali i brže prihvatali predviđene odgovornosti za funkcionisanje BiH na osnovama Dejtona i u skladu sa Ustavom koji je sastavni dio tog sporazuma - napomenuo je Јovanović.

On je ocijenio da i samo bitisanje visokog predstavnika demotiviše i sprečava u praksi ustavne institucije da funkcionišu u skladu sa sporazumom i da preuzimaju odgovornosti za razvoj BiH kao unije dva entiteta.

Јovanović je dodao da se institucija visokog predstavnika izvitoperila u svoju suprotnost, naročito poslije bonskih principa iz 1997. godine, kojima je visoki predstavnik postavljen kao autoritarna vlast, koja sprečava legitimne institucije i u entitetima i na nivou BiH da funkcionišu.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik i Ustavni sud BiH, u kojem su tri stranca, umjesto da budu od pomoći, pretvorili su se u svojevrstan mehanizam za derogiranje Dejtonskog sporazuma, a ne primjenu.

- Ima argumenata za ocjenu da su i visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH 25 godina poslije Dejtona faktori destabilizacije i nazadovanja, a ne pomaganja i promovisanja tog sporazuma - istakao je Јovanović.

Јovanović je ocijenio da je ovaj okrugli sto o Dejtonu u Savjetu bezbjednosti UN pokazao ko na kojim pozicijama stoji i demaskirao mnoge probleme u stvarnosti i funkcionisanju BiH.

On je ocijenio da se Zapadu jednostrano svrstavanje na stranu muslimana u BiH vraćalo kao bumerang, s obzirom na porast ekstremizma i radikalizacije islamskog faktora u Evropi.

- Čudi me da se ne zapitaju kakav je to napredak ostvaren u BiH uz pomoć međunarodnih predstavnika, ako u FBiH ima cijelih opština koje nisu ni pod čijom kontrolom u BiH, nego pod kontrolom islamskih ekstremista? Zašto se ne zapitaju ko je odgovoran što je BiH zemlja iz koje se, nesrazmjerno broju stanovnika, regrutuje toliko boraca i džihadista za Islamsku državu? - rekao je Јovanović.

Dodik se Savjetu bezbjednosti UN obratio sinoć na video-konferenciji tokom sastanka posvećenog obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Video-konferencija je održana na inicijativu Stalne misije Ruske Federacije u UN.

Dodik je sinoć rekao, između ostalog, da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i dodao da visoki predstavnik Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.

On je naglasio da Incko ne može da tumači Ustav, iako neovlašteno to radi, te da se samo može kretati u okviru Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.