latinica  ћирилица
25/11/2020 |  14:29 ⇒ 14:29 | Autor: SRNA

Savčić: Dodik istinito prikazao stanje u BiH

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN dobro iskoristio priliku i na pravi, vjeran i istinit način prikazao trenutno stanje u BiH.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

- Nadam se da su članice Savjeta bezbjednosti UN i svi u BiH shvatili Dodikovu poruku da BiH može opstati samo dogovorom tri konstitutivna naroda i dva entiteta, nikako nametnutim rješenjima, te da će u budućnosti članice Savjeta umanjiti svoju ulogu u kreiranju budućnosti na ovim prostorima - rekao je Srni Savčić.

Savčić je poručio da konstitutivni narodi u BiH sami mogu da donesu mnogo kvalitetnija i dugotrajnija rješenja koja se tiču budućnosti BiH, dodajući da svako drugo rješenje nema šanse za uspjeh.

- Razgovor zvaničnika prva je prilika da članice Savjeta bezbjednosti UN čuju drugu stranu medalje o položaju Srba u BiH, a ne uvijek iz usta visokog predstavnika Valentina Incka, koji je postao glasnogovornik jednog konstitutivnog naroda i jedne političke partije - naglasio je Savčić.

On je rekao da je sve što se čulo na sastanku zvaničnika dovoljan razlog za objektivne slušaoce da dovedu u pitanje dosadašnje informacije Incka.

- Dodik je, očekivano, dao težište na poziciju srpskog naroda i svoju trenutnu ulogu i obavezu da kao izabrani predstavnik srpskog naroda isključivo vodi računa o zaštiti vitalnih interesa, odnosno ravnopravnosti srpskog naroda na nivou BiH - rekao je Savčić.

Savčić je ocijenio da je Dodik dobro iskoristio priliku kada je riječ o obraćanju Savjetu bezbjednosti UN, ali da je to isto učinio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je naveo da se na tragu vrlo značajnog dokumenta iz 1993. godine koji govori o nastojanju i razgovorima unutar BiH, bez obzira šro su pregovori vođeni u Ženevi u septembru te godine.

Prema njegovim riječima, tada je čak i bošnjački lider Alija Izetbegović rekao predstavniku Srba Momčilu Krajišniku da "Republka Srpska i treba da bude samostalna i nezavisna, ali, polako, jer je to, ipak, proces koji treba da se desi".

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva Bih Milorad Dodik rekao je, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN, da Srbija, Hrvatska i Republika Srpska hoće da ode visoki predstavnik iz BiH, kao i 50 odsto Federacije BiH i dodao da visoki predstavnik Valentin Incko mrzi Srbe i govori u ime bošnjačkog naroda, a ne Dejtonskog sporazuma.