latinica  ћирилица
25/11/2020 |  14:36 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

Mitrović: Izetbegović potvrdio da Incko zastupa političko Sarajevo

Predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović izjavio je da je rasprava koja je sinoć održana pred Savjetom bezbjednosti pokazala svu besmislenost i štetnost visokog predstavnika i OHR-a u BiH.
Slavko Mitrović - Foto: Glas Srpske
Slavko MitrovićFoto: Glas Srpske

- Očigledni dogovor važnih zemalja članica, ogolio je stereotip pristupa BiH. Umjesto da daju podršku Dejtonskom sporazumu, oni daju podršku Valentinu Incku i njegovoj kancelariji. Ne postoji Dejtonski sporazum zbog Incka i OHR-a, već radi izgradnje mira i stabilnosti u BiH uz poštovanje njene ustavne strukture sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda - naveo je Mitrović u pisanoj izjavi.

On je istakao da je od uspostavljanja mira u BiH, koje se desilo odmah nakon zaključenja Dejtonskog sporazuma, 25 godina prošlo u kršenju Dejtonskog sporazuma.

Mitrović je naglasio da su Dejtonski sporazum kršili visoki predstavnici i OHR, te Ustavni sud BiH sa prevagom tri strane sudije u bloku sa bošnjačkim sudijama koji su mijenjali i dopisivali Ustav BiH, umjesto da ga štite i primjenjuju.

On je naveo da podrška takvom djelovanju od strane nekih zemalja odvlači BiH od sigurnog razvoja i evropskih integracija.

Mitrović ističe da je lider SDA Bakir Izetbegović, odbijanjem učešća na video-konferenciji tokom sastanka u Savjetu bezbjednosti UN posvećenog obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, poslao jasnu poruku da njega i političko Sarajevo zastupa Valentin Incko.

- Isto onako kao što je tzv. kosovski premijer Ramuš Haradinaj prezrivo poručivao Evropskoj uniji da njegovu politiku vodi SAD i da on ne želi ni da razgovara sa EU - naveo je Mitrović.

Mitrović ističe da je "zatvaranje očiju pred stvarnim stanjem u BiH, podržavanje odavno nepotrebnog visokog predstavnika i njegove kancelarije - saučesništvo koje pojačava put raspada BiH, skoro nepovratnog".