latinica  ћирилица
25/11/2020 |  15:13 ⇒ 15:37 | Autor: SRNA

EU donirala zaštitnu opremu u vrijednosti 185.000 evra (FOTO)

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je u Banjaluci uručena donacija EU u vrijednosti od oko 185.000 evra.
ЈZU Institut za javno zdravstvo (foto: Institut za javno zdravstvo) -
ЈZU Institut za javno zdravstvo (foto: Institut za javno zdravstvo)

Riječ je o ličnoj zaštitnoj opremi koja se sastoji od zaštitnih rukavica i mantila, te nazuvica, a koja je nabavljena putem UNDP-ja.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je Srni da je donacija veoma značajna jer je riječ o velikoj količini zaštitnih rukavica, koje su dobrodošle u zdravstvenim ustanovama Srpske zbog povećanog broja lica pozitivnih na virus korona.

Prema njegovim riječima, veoma značajna je i donacija mantila koji će biti iskorišteni upravo u segmentu zbrinjavanja pacijenata koji su pozitivni na virus korona i koji su razvili već određenu kliničku sliku.

On je zahvalio EU i UNDP-u koji su u prethodnom periodu obezbjeđivali opremu, te je izrazio nadu da će to biti nastavljeno i u naredno periodu.

Kada je riječ o ličnoj zaštitnoj opremi, Zeljković je naveo da je u Srpskoj putem nabavki obljzbijeđena odeđena količina za period od tri do šest mjeseci.

- Očekuje se da oprema u narednom periodu bude distribuisana u zdravstvene ustanove u Srpskoj kojima je neophodna, a u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije - rekao je Zeljković i dodao da je u tom smislu Institut za javno zdravstvo na raspolaganju.

Uručenju donacije prisustvovali su i vršilac dužnosti šefa Regionalne kancelarije EU u Banjaluci Nataša Malinić i budući šef ove kancelarije Stefano Donati.