latinica  ћирилица
25/11/2020 |  16:39 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Epidemiološka situacija zabrinjavajuća; Novi apel za poštovanje mjera (VIDEO)

Epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje je veoma zabrinjavajuća. Јoš 417 osoba pozitivno je na virus korona od 1.045 testiranih uzoraka. Od posljedica zaraze preminulo je 29 osoba.
Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Laboratorija (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Zabrinjava podatak da je od 417 novooboljelih, 253 srednje,a 51 mlađe dobi.

Najmlađi pacijent, koji ima 29 godina je na respiratoru.

Banjaluka i dalje sa najvećim brojem zaraženih, ali ukorak i Bijeljina.

Iz bolnice u Zvorniku mole za razumijevanje, jer zbog preopterećenosti medicinski radnici ne mogu uvijek da se jave porodici oboljelih.

Po broju zaraženih od početka pandemije, Prijedor je na 11 mjestu u Srpskoj.

Evropska unija donirala je Institutu za javno zdravstvo ličnu zaštitnu opremu rukavice, mantile, nazuvice, u vrijednosti od 185.000 evra, koja je nabavljena preko UNDP.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je donacija veoma značajna jer je riječ o velikoj količini zaštitnih rukavica, koje su dobrodošle u zdravstvenim ustanovama Srpske zbog povećanog broja lica pozitivnih na virus korona.

- Očekuje se da oprema u narednom periodu bude distribuisana u zdravstvene ustanove u Srpskoj kojima je neophodna, a u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije - rekao je Zeljković.

Situacija sa virusom korona pogodila je i sektor trgovine i turizma.

Ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je situacija sa virusom korona pogodila sektor trgovine i turizma.
 
- Borba protiv virusa korona traje mnogo duže, nego što je bilo ko od nas mogao da očekuje. I dalje je pred nama neizvjestan period u kome ne znamo šta da očekujemo, ali je sigurno da ćemo se susresti sa brojnim izazovima koji će biti veliki za nas i za privredu Srpske - rekla je Gašićeva.

Medicinsko osoblje poziva građane da nose maske i drže fizičku distancu.

Svakako je od pomoći osnažiti i imunitet, a u prilog tome je vijest da su eksperti Medicinskog fakulteta Banjaluka objavili u američko-kanadskom časopisu naučni rad da ekstrakt nara preventivno može da djeluje na virus korona.