latinica  ћирилица
25/11/2020 |  17:58 ⇒ 18:00 | Autor: SRNA

Učiteljica u Baru dobila otkaz jer je učenike pozivala na moleban

Učiteljica barske Osnovne škole /OŠ/ "Јugoslavija" Rada Višnjić, koja je preko "vajber" grupe pozivala učenike na moleban u Hram Svetog Јovana Vladimira, dobila je otkaz, saopštila je direktor te škole Biljana Vukmanović.
Luka Bar (foto: cdm.me) -
Luka Bar (foto: cdm.me)

Vukmanovićeva je navela da je nakon saznanja o tom događaju, shodno odredbama Zakona o radu i zakonskim ovlaštenjima, pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti.

- Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom, o čemu svjedoči zapisnik Inspekcije rada o izvršenom inspekcijskom pregledu od 11. novembra, čiji je subjekat nadzora bila OŠ "Јugoslavija", odgovorno lice direktor ustanove, a na osnovu inicijative za vanredni nadzor upućene od Višnjićeve - navela je Vukmanovićeva.

Ona je istakla da je tokom postupka za utvrđivanje odgovornosti, shodno zakonskoj proceduri, strana u postupku se usmeno izjasnila, a u daljem postupanju utvrđene su činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da je Višnjićeva počinila težu povredu radne obaveze iz člana 37, stav 1, tačka 3 Opšteg kolektivnog ugovora, prenose podgorički mediji.

Vukmanovićeva je rekla da je na izricanje mjere prestanka radnog odnosa uticalo i prethodno ponašanje Višnjićeve i ranije izrečena mjera.

- U obavezi sam da poštujem zakonske odredbe kada su u pitanju rad škole i prava učenika, jer je shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju propisano da u javnoj ustanovi i ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javnovažećeg obrazovnog programa, obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera. U ustanovi iz stava 1 ovog člana nije dozvoljeno religijsko đelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole - dodala je Vukmanovićeva.

Ona je dodala da član 2 istog Zakona propisuje da "obrazovanje i vaspitanje ima za cilj da zadovolji potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za cjeloživotnim učenjem" a nikako da se djeci, kao individuama, protivzakonskim djelovanjem nameću bilo kakva lična uvjerenja, pa ni religijska.