latinica  ћирилица
25/11/2020 |  18:21 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Dodik: Incko treba da ode; Ne prihvatamo članstvo u NATO-u (VIDEO)

Prvo obraćanje zvaničnika iz Republike Srpske u Savjetu bezbjednosti! Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorada Dodik jasan: OHR i visoki predstavnik moraju da odu. Nema državne imovine, a ni mjesta stranim sudijama. Saradnja sa NATO moguća, ali ne i članstvo!
Dodik se obraća Savjetu bezbjednosti (Foto: SNSD) - Foto: Twitter
Dodik se obraća Savjetu bezbjednosti (Foto: SNSD)Foto: Twitter

Milorad Dodik poslao je jasnu poruku – Dejtonski sporazum se ne tumači, već primjenjuje, a svojim odlukama i jednostranim izvještajima visoki predstavnici, i aktuelni Valentin Incko, mijenjaju Dejton, krše zagarantovana prava konstitutivnih naroda, a Incko zastupa isključivo interese jednog - Bošnjaka.

- Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, pola FBiH, na zajedničkom nivou BiH dvije trećine naroda hoće da visoki predstavnik ode, a on i dalje manipuliše sa Savjetom bezbjednosti, iznosi neistine na osnovu tapšanja po Sarajevu i, imam razloga da vjerujem, apanaža koje dobija za to - naveo je sinoć Dodik u obraćanju.

Ulogu Valentina Incka i politiku SDA kritikovao je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Situaciju u BiH, kaže, predstavio je površno, a brojna rješenja visokih predstavnika stvorila problem. Njihovim odlukama izmIjenjen je Izborni zakon, kojim su najviše oštećena prava Hrvata.

- Time je direktno ugroženo njihovo suvereno ustavno političko pravo na izbor političkih predstavnika i zajedničko djelovanje u konstituisanju vlasti na razini entitetea i BiH. U instituciji Predsjedništva je u tri navrata izbornim inžinjeringom realizovna neustavna i nedemokratska impozicija na poziciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH - istakao je Čović.

Srbija i Hrvatska, potpisnice Dejtonskog sporazuma podržavaju odluke, donesene samo u skladu sa nadležnostima i dogovorom sva tri narod, uvažavajući BiH kao državu dva entiteta.

- Insistiranje ili nametanje rješenja za nas nije prihvatljivo. Srbija je ubjeđena da funkcionisanje BiH jeste moguće bez promjene fundamentalnih principa uređenja BiH - istakla je Marina Ivanović, predstavnik Srbije u Savjetu bezbjednosti UN.

Umjesto prijedloga kako riješiti brojne probleme konstitutivnih naroda u BiH na putu evropskih integracija, Incko je ponovo govorio o Republici Srpskoj.

Incko je, kaže Dodik i ovaj put iskoristio govornicu Savjeta bezbjednosti za zaštitu Bošnjaka, Republiku Srpsku targetirao kao krivca za neuspjele procese u BiH, a njene predstavnike kao zagovornike separatističke retorike.

- Republika Srpska nema ratni plan i plan secesije, čvrsto stoji na putu evropskih integracija i isključivo se bori za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i konstitutivnosti sva tri naroda, kao istinskog garanta mira u BiH - poručio je Dodik.

Pred predstavncima Savjeta bezbjednosti, Dodik je Incka podsjetio da u Ustavu BiH nema državne imovine, i da prema Venecijanskoj komisiji, BiH sa stranim sudijama ne može u Evropsku uniju. Podsjeća i na 1.100 godišnju robiju, na koliko su presuđeni Srbi za ratne zločine, prema tek nešto više od 40 godina za Bošnjake. Ponovio je stav Srpske - saradnja sa Alijansom da, ali ne i članstvo.

- Mi ne podržavamo članstvo u NATO. NATO je u dva navrata bombardovao Srbe bez saglasnosti ovog tijela, te da je to bila unilateralna akcija u kojoj su stradali mnogi nedužni civili i djeca. Narod koji je to preživio naravno da nema razloga ni potrebe da podržava NATO - podsjetio je Dodik u obraćanju.

Ruski ambasador, Vasilij Nebenzija, koji je inicirao sastanak povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, izrazio je žaljenje što sastanku nije prisustvovao Bakir Izetbegović, koji je poziv odbio uz obrazloženje da je ovo namjerni pokušaj susjednih država da derogiraju instituciju Predsjedništva, a značajan dio ovlašćenja prenesu na predsjednike tri političke partije.

- Format ovog sastanka dopušta nam da pozovemo i nezvanične predstavnike, kao što su naši sagovornici danas. Oni ne mogu da nastupe u SB ali mi želimo da čujemo njihove glasove jer oni, kao vođe glavnih političkih stranaka, predstavljaju glasove naroda - naveo je Nebenzija.

Izetbegović je tražio od predstavnika Misije BiH pri UN Svena Alkalaja da na forumu pročita njegovo pismo, na šta je reagovao predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, ističući da Alkalaj nije imao saglasnost Predsjedništva da zastupa BiH. Dodik je zahvalio Ujedinjenim nacijama što su omogućile da se čuju stavovi malih zemalja, te da će nastaviti da se bori za prava svog naroda.