latinica  ћирилица
25/11/2020 |  18:34 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Brojna reagovanja na obraćanje Dodika u UN; Srpsku predstavio na najbolji način (VIDEO)

Koliko je značajna činjenica da je jedan zvaničnik iz Republike Srpske imao priliku da se čuje istina i srpskog naroda u Svjetskoj organizaciji i tu priliku iskoristio na najbolji način, danas ocjenjuju analitičari i javnost u Srpskoj, te udruženja proistekla iz rata. To se političarima u Sarajevu nije svidjelo, pa kažu da su Dodik i Čović poslali lošu sliku o BiH.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Milorad Dodik je dobro iskoristio priliku u Savjetu bezbjednosti i na istinit način prikazao trenutno stanje u BiH, kaže prvi čovjek BORS.

- Razgovor zvaničnika prva je prilika da članice Savjeta bezbjednosti UN čuju drugu stranu medalje o položaju Srba u BiH, a ne uvijek iz usta visokog predstavnika Valentina Incka, koji je postao glasnogovornik jednog konstitutivnog naroda i jedne političke partije - rekao je Milomir Savčić, predsjednik BORS.

- O OHR-u za mene je ovo sinoć bio pun pogodak. I treba nastaviti tražiti i od drugih institicija da OHR ode odavde i da narod nastavi živjeti bez njihovog protektorata - istakla je Božica Živković Rajilić, presjednica Udruženja žena žrtava rata.

Da je ovo bilo prvi put da se u SB moglo čuti mišljenje iz Republike Srpske o radu viskog predstavnika, i to ne na snishodljiv način kako to obično čine srpski predstavnici pred međunarodnim tijelima, kažu i analitičari.

- Dodik je to učinio kao što to radi u Banjaluci, u ovom ključnom momentu kada se menja administracija u Americi nama je bitno da cio svet zna da mi nismo uzrok problema. Već smo na strani rješenja problema. I na sve to se nadovezao i još jedna bitan faktor, podrška Hrvata, dakle dva konstitutivna naroda - tvrdi Radomir Anđelković, politički analitičar.

Dodikove poruke, međutim, nisu se dopale Sarajevu, u kome su danas obilježavali navodni Dan državnosti, time pogazivši zajedničku izjavu evropskom zvaničniku Žozepu Borelju, o poštovanju Dejtona, čije je potpisivanje praznik za Republiku Srpsku.

- Po meni su se oni obrukali - smatra Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Izetbegović s druge strane, misli da su Čović i Dodik, iako su krenuli žestoko, na kraju bili pomirljivi.

- Mi smo sinoć mogli čuti Čovića da kaže da se odriče trećeg entiteta, tu su neki istračali, pa reterirali. Dodik bio agresivan u svom stilu - rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Zatvaranje očiju pred stvarnim stanjem i podržavanjem nepotrebnog visokog predstavnika, saučesništvo je koje pojačava put raspada BiH, poručio je predsjednik političkog savjeta SNSD, Slavko Mitrović.

- U raspravi nije htio učestovovati Bakir Iztebegović, šaljući jasnu poruku da njega i političko Sarajevo zastupa Valanetin Incko. Isto kako što je kosovski premijer, prezrivo poručio EU da njegovu politiku vode SAD i da on ne želi da razgovara sa EU - naveo je Mitrović.

Izetbegovićevo nepristajanje da se obrati Savjetu bezbjednosti, iako je uredno pozvan, pokazuje da je riječ o političaru koji bježi od istine i činjenica, kaže Staša Košarac. Dodik je u suštini, snažno podržao sprovođenje Dejtonskog sporazuma i suprotstavio se njegovoj reviziji, rekao je Petar Đokić, dok je za ton kojim se srpski član Predsjedništva obratio, BiH parlamentarac, Nenad Stevandić rekao da svakako nije bio uobičajen, ali zato dovoljno jasan da se mišljenje Republike Srpske čuje u Ujedinjenim nacijama.

- Da se zna ona hoće da se brani, da neće da trpi nasilje, naravno da nisu navikli da se tako neko obraća UN i da su se mnogi iznenadili - smatra Stevandić.

Ton ali i ono što je izgovoreno nije primjereno za PDP, kažu da to nakon 25 godina ne ide u prilog budućnosti zemlje.

- I zato nam ne trebaju takve diskusije. To nam ne može pomoći da idemo u pozitivnom smjeru. Bilo je to mučno gledati i slušati - rekao je predsjednik PDP Branislav Borenović.

U HSS žale što Bošnjaci nisu učestvovali na sjednici Savjeta, predsjednik stranke Mario Karamatić poručio je Komšiću da je bruka u stvari, to što bošnjački narod bira hrvatskog predstavnika, i pozdravio inicijativu ruskog ambasadora da sjednica bude u ovom formatu.