latinica  ћирилица
26/11/2020 |  09:24 ⇒ 09:54 | Autor: RTRS

Kako se na prirodan način izboriti sa bolnim sinusima? (VIDEO)

Dolaskom hladnijeg vremena sve češće se susrećemo sa prehladama i gripom, koji nam zadaju muke i sa disanjem, a da ne govorimo o bolovima koje prouzrokuju sinusi. Već sa prvim znakovima upale sinusa potrebno je obratiti se doktoru, kako bi se izbjegle dalje komlikacije.
Eterična ulja - Foto: RTRS
Eterična uljaFoto: RTRS

Pored pomoći stručnjaka, u borbi protiv sinusitisa, veliku ulogu ima i aromaterapija.

Saznali smo na koji način možete ublažiti tegobe, a kada smo već posjetili aromaterapeuta onda smo ga pitali i za pokoji savjet protiv stresa.

Iako sinusitis može biti prisutan cijele godine, najčešće se javlja tokom hladnijih mjeseci.

Sinusitis može biti akutni ukoliko traje do tri sedmice, i hronični, koji može trajati do nekoliko mjeseci, pa čak i godina.

Pomoć doktora je neizostavna u ovakvim situacijama. Pored toga, aromaterapija i povratak prirodi uveliko smanjuju ove tegobe. Eterična ulja djeluju protiv virusa i bakterija, razrjeđuju sluz i pročišćavaju sinuse. Tako su pored redovne terapije, odličan saveznik u borbi protiv upale sinusa.

Prilikom odabira eteričnog ulja, prednost treba dati organskim uljima, na čijoj je deklaraciji naveden način uzgoja biljnog materijala iz kojeg je dobijeno.

Јedno od efikasnih prventivnih rješenja može biti ulje i mast za sinuse koje možete da napravite ili sami, ili kod svog aromaterapeuta.

Svako domaćinstvo sadrži osnovne namirnice poput soli, ili biljnog čaja, pa tako vrlo jednostavno možemo napraviti slani rastvor, ovlaživač vazduha te tople obloge.

Ono što često dovodimo u vezu sa sinusima jeste i stres. Nameće se pitanje šta pojedinac može da učini da makar malo smanji tenziju i živi opuštenije.

Stručnjaci nude mnoštvo komplikovanih metoda, ali ima i onih koje na jednostavan način svako može da primijeni.

Vrijeme u kome živimo zahtijeva jake ličnosti, zdrave i sposobne, da izdrže tehnološki napredak i brzu svakodnevicu, što dovodi do povećanja stresa.

Uzimanjem redovene terapije, i uz pomoć eteričnih ulja, tegobe izazvane upalom sinusa uveliko se mogu smanjiti.

Boravak u prirodi i čist vazduh prvi su korak u prevenciji bolesti sinusa.