latinica  ћирилица
26/11/2020 |  12:05 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

Livno: Završena restauracija pravoslavnih ikona koje je spasio katolički kaluđer (VIDEO)

Završena je restauracija ikona u Hramu Uspenja Bogorodice u Livnu.
Pravoslavna crkva u Livnu - Foto: RTRS
Pravoslavna crkva u LivnuFoto: RTRS

Katolički kaluđer, rizikujući sopstveni život, za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata, prikupio je pravoslavne ikone i tako ih sačuvao od razaranja.

Naša novinarska ekipa iz Prijedora posjetila je ovaj grad u kojem su dobri ljudi godinama čuvali ikone koje su zatim restaurirane u Muzeju Republike Srpske.

Hram Uspenja Bogorodice u Livnu izgrađen je u vrijeme Osmanlijskog carstva, 1856. godine. Prema predanju, crkva je izgrađena za mjesec dana, što je pokazatelj volje i želje lokalnog pravoslavnog stanovništva da dobiju svoju bogomolju u srcu Livna.

Tradicija pravoslavnih livanjskih Srba je velika i bogata, a na nju je ponosan današnji malobrojni srpski narod ovog kraja. Priča o ikonama koje su nakon posljednjeg rata vraćene u ovaj sveti hram svjedoči da u svakom teškom vremenu ima i dobrih ljudi.

- Uvijek ponavljamo da je pokojni fratar Marko Gelo došao u nelakoj situaciji i sebe izložio osudi svojih sunarodnika i u tom ratnom periodu sakupio svu pokretnu imovinu ovog svetog hrama, popisao i prenio u samostan Goricu - kaže Predrag Crepulja, paroh livanjski.

Kada su se Srbi počeli vraćati u livanjski kraj, 2000. godine, katolički kaluđer je vratio pravoslavnoj crkvi pokretnu imovinu koju je sačuvao od ratnih razaranja. Restauracija ikona koje su ove godine vraćene u Hram Uspenja Bogorodice počela je 2005. godine.

- 84 ikone su na spomeniku zaštite od nacionalnog značaja, međutim, ovdje ih je oko 60. Nekima se u međuvremenu gubi trag, neke su bile toliko lošeg stanja da se nije mogla izvesti restauracija, ali možemo reći da je ovo trenutno najveća zbirka pravoslavnih ikona u BiH - kaže paroh livanjski.

Grčke, kritske, ruske i srpske ikone koje potiču u vremenskom rasponu od 15. do 19. vijeka slikane su za ovaj hram. Ipak, neke od njih pripadale su zbirkama starih srpskih porodica koje su živjele u Livnu, a koje su tokom Drugog svjetskog rata istrebljene kada su ustaše na najsvirepiji način pobile 1.600 Srba.

U Hramu Uspenja Bogorodice ikone su svjedočanstvo budućim pokoljenjima o vjekovnom postojanju pravoslavlja livanjskog kraja.