latinica  ћирилица
26/11/2020 |  14:09 ⇒ 18:14 | Autor: SRNA

Ivancov: Republika Srpska treba da brani svoje interese u višim institucijama

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković danas su tokom oproštajnog sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim konstatovali da je Rusija važna zemlja u provođenju mira u BiH i značajan partner Republike Srpske i BiH.
Oproštajna posjeta Ivancova - Foto: RTRS
Oproštajna posjeta IvancovaFoto: RTRS

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je ambasadoru Ivancovu na saradnji i razumijevanju koje je iskazao prema Republici Srpskoj i BiH za vrijeme svog mandata.

- Drago mi je da razumijete našu politiku očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bili ste pravi prijatelj i imali ste senzibilitet za naše stavove. Sa Vašom zemljom dijelimo osnovne vrijednosti međunarodnog prava. Izražavam zahvalnost ambasadoru i našem prijatelju za mnoge susrete koje smo imali i razumijevanju koje je iskazivao za sve naše probleme, kao i na podršci u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakao je Dodik.

On je naglasio da će mandat ambasadora Ivancova ostati zabilježen kao period promovisanja jakog i principijelnog partnerstva koje su izgradili, kao i zalaganja ambasadora Ivancova da se i stavovi Republike Srpske čuju u Savjeta za provođenje mira, gdje je bio uvaženi član.

Zvaničnici Republike Srpske zahvalili su ambasadoru Ivancovu na uspješnoj saradnji tokom njegove diplomatske misije u BiH i izrazili uvjerenje da će prijateljska saradnja sa Rusijom na svim poljima biti još jača i efikasnija u narednom periodu.

Oni su ocijenili da postoji prostor za jačanje međusobne saradnje, posebno na polju ekonomije, saopšteno je iz kabineta Srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Ivancov je zahvalio na saradnji zvaničnicima Republike Srpske, poželjevši im uspješan dalji rad, a građanima Republike Srpske snažnu i jaku Republiku. On je naglasio da Republika Srpska treba da brani svoje interese u višim institucijama.

- Osjećao sam se veoma dobro sa vama svih ovih šest godina i zahvalan sam vam na odličnim bilateralnim odnosima - istakao je Ivancov, izrazivši nadu da će uspješni odnosi biti nastavljeni i dolaskom novog ambasadora Igora Kalabuhova.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala je prošle godine, povodom Dana Republike, ambasadora Ivancova Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Rusije i Srpske.

Predsjednica Srpske odlikovala Ivancova 2019. godine