latinica  ћирилица
26/11/2020 |  16:34 ⇒ 16:38 | Autor: SRNA

Uhapšen Nedžad Hasić zbog učestvovanja u ubistvu četiri lica srpske nacionalnosti

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH danas su u mjestu Tinja, opština Srebrenik uhapsili Nedžada Hasića iz Srebrenice, saznaje Srna.

 Hasić sa suprugom i petoro djece živi u kući u mjestu Tinja, zaseok Staro selo, opština Srebrenik, a prema saznanjima Srne policijski službenici Policijske stanice Srebrenik i Policijske uprave Tuzla bili su upoznati o činjenici da je za njim bila raspisana centralna i međunarodna potjernica i da ne žele da ga liše slobode, gdje je očigledan uticaj Nasera Orića s obzirom na to da mu on pruža svaki vid podrške.

Prema saznanjima Srne, 2. maja 1996. godine u mjestu Krušev Do, opština Srebrenica, izvršeno je ubistvo četvoro srpskih civila Đorđa Petrovića, Nikole Modrakovića, Momčila Ristanović i Vlajka Zekića, za koje su optuženi Ahmo Harbaš, Nedžad Hasić zvani DŽevad i DŽeri, Behudin Husić iz Srebrenice i Samir Avdić iz Bratunca.

Okružni sud u Bijeljini prvostepenom presudom osudio je ova lica na kazne zatvora u trajanju od dvadeset godina, nakon čega su ova lica bila u bjekstvu.

Okružni sud u Bijeljini izdao je naredbu o raspisivanju međunarodne potjernice za optuženim licima, te donio Rješenje o određivanju pritvora.

Na osnovu međunarodne potjernice Okružnog suda Bijeljina, 2007. godine u SAD lišen je slobode Samir Avdić i isporučen u BiH, gdje je predat u nadležnost Okružnog suda u Bijeljini.

U ponovljenom sudskom postupku on je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a koju je odslužio u kazneno-popravnim zavodima Bijeljina i Foča.

Operativnim radom na terenu, pripadnici MUP-a Republike Srpske došli su do saznanja da se lice Harbaš sa porodicom nalazi u mjestu Lugano u Švajcarskoj i da je 2. decembra 2005. bio lišen slobode od švajcarskih bezbjednosnih službi, ali ekstradicija nije izvršena iz nepoznatih razloga.