latinica  ћирилица
26/11/2020 |  16:40 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Situacija i dalje nepovoljna; Veliki pritisak na kovid bolnice (VIDEO)

Od posljedica virusa korona u Republici Srpskoj preminula je još 21 osoba. Testirana su 1.024 laboratorijska uzorka, od kojih su 423 pozitivna. Na bolničkom liječenju je 1.176 pacijenata pozitivnih na virus korona.

Prema mjestu prebivališta ponovo je najviše zaraženih iz Banjaluke – 101 osoba, zatim 54 iz Bijeljine, 36 iz Trebinja, 19 iz Zvornika. U Institutu za javno zdravstvo Srpske kažu da je epidemiološka sitaucija i dalje nepovoljna.

– Imamo jednu vrstu stagnacije, u smislu da nemamo dalji rast novooboljelih na nivou populacije odnosno broja hospitalizovanih lica na nivou bolničkog sektora. Ono što nam je definitivno izazov jeste amortizovati pritisak koji bolnice u ovom trenutku trpe - navela je Јelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Doboju je zasjedao Štab za vanredne situacije.

Epidemiološka situacija u ovom gradu je zabrinjavajuća, a zdravstveni radnici su na izmaku snaga. Pola bolnice "Sveti apostol Luka" pretvoreno je u kovid odjeljenje.

- Imamo 154 pacijenta koji leže u bolnici, još oko 60 ljudi možemo da primimo i da ih adekvatno zbrinemo. Ako bude taj broj veći, mi ćemo se naći u velikom problemu - istakao je Aleksandar Subotić, ljekar Bolnice "Sveti apostol Luka".

– Najveća je molba građanima, dajte se svi uključite, pomozite i poštujte sve one mjere koje su donesene - poručio je Boris Јerinić, komandant štaba za vanrdne situacije grada Doboj.

U Domu zdravlja Banjaluka u funkciji je servis za slanje SMS poruka za pozitivne i negativne pacijente, koji su testirani na virus korona. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, potrebno je da svi poštuju preporučene mjere.

- Upotreba maske, fizička distanca, pojačana higijena ruku, higijena prostora u kojima boravimo, to su jedine efektivne mjere koje će nam pomoći - ponovila je Đaković Dević.

U kovid operacionoj sali u Bijeljini obavljen je porođaj carskim rezom pacijentkinje pozitivne na virus korona. Majka i beba se osjećaju dobro, saopšteno je iz Bolnice "Sveti vračevi".

To je deseta beba u Bijeljini rođena u kovid bolnici od početka epidemije.