latinica  ћирилица
26/11/2020 |  17:02 ⇒ 17:02 | Autor: SRNA

Savić: Da li će Incko da hapsi 100.000 Srba?

Politikolog iz Banjaluka Vojislav Savić smatra da ne postoji mogućnost da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko na teritoriji Republike Srpske sprovede eventualnu odluku o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida i da bi takav potez bio štetan po njega.
Vojislav Savić (foto: Facebook / Vojislav Savić) -
Vojislav Savić (foto: Facebook / Vojislav Savić)

- Šta bi se desilo da građani Republike Srpske izađu na ulice? Hoće li da uhapsi 100.000 ljudi? Tako nešto nije realno i Incko to zna - rekao je Savić.

Ukoliko Incko bude pokušao da nametne, ne samo ovaj, nego bilo koji drugi zakon ili odluku, kaže Savić, to će biti "hitac koji će mu se vratiti".

- Zakon o zabrani negiranja genocida mora biti usvojen putem dogovora sva tri naroda, bez favorizovanja samo jedne strane, onako kako je predviđeno i medijski predstavljeno - rekao je Savić za "Sputnjik".

Ističe da rukovodstvo Republike Srpske prema visokom predstavniku nastupa artikulisano, te da bi najveći gubitnik zaoštravanja situacije bio upravo visoki predstavnik jer, kada neka stvar nije izvedena do kraja, najviše gubi onaj ko je stvar pokrenuo.

- Funkcija visokog predstavnika u BiH je prevaziđena. Neposredno poslije rata dok je vojno prisustvo međunarodne zajednice bilo veće i dok su okolnosti u BiH i svijetu bile drugačije, visoki predstavnik je mogao da nameće i vrši pravno nasilje nad srpskim političkim predstavnicima i nad Srpskom. Međutim, okolnosti su se promijenile - ističe Savić.

Naveo je da su promjenjene okolnosti dovele do promjene odnosa Republike Srpske prema međunarodnim predstavnicima, ali da se promijenio i odnos snaga u samoj BiH.

- Najvažnija okolnost koja nas se tiče, a koja se promijenila jeste stanje u svijetu. Pozicije među državama su drugačije, brojni drugi problemi su iskrsli. Mi više nismo toliko u fokusu međunarodnih aktera da bi se neko intenzivno bavio nama i da bi prekrajao BiH onako kako nekome drugom odgovara - rekao je Savić.

On dodaje da su nekoliko različitih procesa, koji su se taložili, doveli do toga da je danas pozicija visokog predstavnika više "jedna politička ikebana koja ne služi ničemu".

- Kada se skine maska sa načina na koji visoki predstavnici predstavljaju stanje u BiH, ostaje talog nagomilanih međunacionalnih i međuentitetskih problema, kao i nepovjerenje, čak i unutar samog entiteta Federacija BiH - rekao je Savić.

Istoričar Čedomir Antić ocjenjuje da je od funkcije visokog predstavnika u BiH ostala "prazna ljuštura", ocijenivši da je dobro što je Republika Srpska tokom proteklih dvadeset godina sazrela.

Naveo je da je Incko mnogo puta pokazao da ne voli srpski narod i da ga pravda ne zanima.

- Tolika je ta mržnja, toliko je to nipodaštavanje srpskog naroda i njegovih izabranih predstavnika da mi se nekada čini da ta mržnja ljude kao što je Incko onesposobljava. Oni pomišljaju da smo svi mi maloumni. A ne možemo baš svi biti maloumni - rekao je Antić za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, bilo bi poštenije da velike sile koje navodno brane BiH pomisle šta je pravedno da učine.

- Ne vidim da Incko može da nastupi na isti način kao što je nastupao Pedi Ešdaun ili Volfgang Petrič. Ne mislim da će doći do sukoba, ali je problem što će BiH, dok god je ovakav odnos snaga u svijetu ostati razvaljena država - smatra Antić.