latinica  ћирилица
26/11/2020 |  17:05 ⇒ 21:46 | Autor: RTRS

Zahvalnost Ivancovu za dosljednu odbranu stavova Srpske (FOTO/VIDEO)

Dosadašnji ambasador Ruske Federacije u BiH, Petar Ivancov, oprostio se od zvaničnika Republike Srpske i zahvalio, kako je rekao, ne samo za profesionalan nego i prijateljski odnos koji su izgradili.
Ivancov - Cvijanović (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Ivancov - Cvijanović (Foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

Nakon oproštajne posjete, predsjednica Srpske, Željka Cvijanović i odlazeći ruski ambasador osvrnuli su se na saradnju Srpske i Rusije, ali i nedavno obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, članicama Savjeta bezbjednosti.

Čudan osjećaj – nakon šest godina odlazim, ovako je Petar Ivancov najkraće opisao oproštajnu posjetu na kojoj su ga dočekali najviši institucionalni predstavnici Srpske. Stekao sam mnogo prijatelja i u Banjaluci i u Sarajevu, rekao je Ivancov, i među njima nisam pravio razliku, jer sam se trudio da sarađujem sa svima.

- I danas srdačno kažem doviđenja svojim prijateljima u Banjaluci. To nije neiskreno prijateljstvo, nego prijateljstvo zasnovano na toplim, duhovnim odnosima. To prijateljstvo nije usmjereno ni protiv koga, nego je usmjereno na opšte dobro - rekao je Ivancov.

Dejtonska prava svakog entiteta su ono za šta sam se zalagao, rekao je Ivancov, a najvažnije je da narodi žive u miru, da sarađuju i nalaze rješenja.

Zahvalio se svima na saradnji, a narodu Srpske poželio mir, stabilnost, prosperitet.

Predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, zahvalila se za podršku koju je Ruska Federacija svojim ambasadorom pružala ne samo Srpskoj, nego istini, ističući stalno insistiranje Rusije na poštovanju Dejtonskog sporazuma i prava sva tri naroda.

Oproštajna posjeta Ivancova (Foto: RTRS)

- Ostaje naša vječna zahvalnost za političku dosljednost koju je pokazala Rusija kada je u pitanju Dejtonski sporazum, na odbrani tih stavova i na sjednicama Savjeta bezbjednosti i u onim prilikama kada visoki predstavnik podnosi svoj izvještaj da se možemo osloniti na Rusku Federaciju koja čita izvještaj Republike Srpske i prezentuje ga - navela je predsjednica Srpske.

A o obraćanju srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, Savjetu bezbjednosti, koje je izazvalo brojna reagovanja, i predsjednica Srpske i ruski ambasador su rekli isto – važno je da se čuo i glas srpskog naroda direktno, a ne posredno. Važno je uvijek čuti sve strane, rekao je Ivancov.

- Smatram da je sastanak koji se održao na marginama Savjeta bezbjednosti bio koristan. Ovaj sastanak je omogućio da se u Savjetu bezbjednosti saslušaju ne samo zvanični nastupi dva puta godišnje, nego i politički predstavnici naroda. Da li se to nekome sviđa ili ne sviđa, u to ne ulazim, ali svakako su bili stavovi - poručio je Ivancov.

Ni na jednom međunarodnom forumu učesnici nisu navikli da budu otvoreni i da čuju istinu, zato su neki kritikovali način Dodikovog obraćanja, rekla je predsjednica Srpske.

- To je bila prilika da se kaže istina, ta istina je rečena, da li ste je rekli na način koji se vama sviđa ili ne, to ostaje za analizu svakome. Ali ja mislim da je bio vrlo upečatljiv, ubjedljiv nastup, nastup koji govori o prilikama ili neprilikama u kakvim se nalazimo u okviru BiH. Činjenica da vam Međunarodna zajednica zatvara oči na ono što su pravi problemi u BiH, ne daje vam pravo da i vi ćutite o tim problemima - istakla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske se na kraju posebno zahvalila Ivancovu za sve realizovane projekte i one koji će tek biti ostvareni, u ekonomskoj i svakoj drugoj saradnji Srpske i Rusije.

Kao znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je prošle godine ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivancovu Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih osnosa između Rusije i Srpske.