latinica  ћирилица
26/11/2020 |  17:14 ⇒ 17:14 | Autor: SRNA

Od januara do septembra registrovana 13.333 ilegalna migranta

Službi za poslove sa strancima za devet mjeseci ove godine prijavljena su 13.333 ilegalna migranta, što je za 40 odsto manje nego u odnosom periodu prošle godine, navodi se u informaciji o stanju u oblasti migracija u BiH za avgust i septembar, koju je danas usvojio Savjet ministara.
Migranti - Foto: www.nezavisne.com
MigrantiFoto: www.nezavisne.com

Najviše ilegalnih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima su državljani Avganistana - 3.725, slijede državljani Pakistana 3.045 i Bangladeša 2.551, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Od ukupno 13.333 ilegalna migranata namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 12.588, od kojih je samo 209 ili 1,66 odsto podnijelo zahtjev za azil.

Najveći broj zahtjeva za azil podnijeli su državljani Iraka, Turske i Avganistana.

U septembru je prijavljen ukupno 2.041 ilegalni migrant, što je za 11 odsto manje u odnosu na avgust ove godine, kada ih je prijavljeno 2.290.

Smanjen je i ukupan broj migranata koji borave u centrima za smještaj, kao i uspostavljenom kampu u Unsko-sanskom kantonu, pa je u svim centrima 30. septembra boravilo 5.946 lica, dok su se u kampu "Lipa" u Bihaću nalazila 1.174 migranta.

Od početka pandemije virusa korona do 30. septembra u preventivne izolatorijume upućeno je 7.086 ilegalnih migranata, a u simptomatske izolatorijume 332 lica.

Od ovog broja testirano je 295 migranata, od čega je na virus korona bilo pozitivno 20 lica.

Na današnjoj sjednici Savjet ministara je upoznat i sa Informacijom Ministarstva bezbjednosti o preduzetim mjerama s ciljem uspostavljanja sistema videonadzora na graničnim prelazima, koja će biti dostavljena Predstavničkom domu parlamenta BiH.

U informaciji je navedeno da je uspostavljen integrisani sistem videondzora Granične policije BiH koji obuhvata 50 međunarodnih graničnih prelaza i sjedišta svih organizacionih jedinica Granične policije.

Ovaj sistem važan je za dalji rad Granične policije BiH i za smanjivanje mogućnosti koruptivnog djelovanja.

Savjet ministara donio je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o udruživanju sredstava iz budžeta Ministarstva odbrane u višegodišnji projekat tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala ovog ministarstva i Oružanih snaga BiH - Program "Perspektiva".

Odluka je donesena kako bi se i u periodu od 2021. do 2025. godine obezbijedili uslovi za nastavak pomoći i podrške institucija BiH otpuštenim licima iz Oružanih snaga BiH u reintegraciji iz vojnog u civilni život i njihovo novo zapošljavanje.

Prethodno je Savjet ministara BiH usvojio Informaciju o Programu "Perspektiva" i odobrio Ministarstvu odbrane da realizuje ovaj višegodišnji projekat u periodu 2016-2025. godine, a u okviru odobrenih sredstava u iznosu od 2.533.411 KM.

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva pravde, donio Odluku o kancelarijskom poslovanju u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Cilj je da se kancelarijsko poslovanje u Zavodu propiše na način koji obezbjeđuje blagovremeno i neometano obavljanje specifičnih poslova iz njegove nadležnosti.