latinica  ћирилица
26/11/2020 |  17:39 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Milion evra zajma za podršku malim preduzećima

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbijedila je zajam od milion evra Šparkase lizingu u BiH za podzajmove za podršku malim preduzećima, te podršku lokalnim preduzećima u ostvarivanju standarda EU.
EBRD  (foto:srbijaikina.rs) -
EBRD (foto:srbijaikina.rs)

Podzajmovi za preduzeća biće dostupni za ulaganja u vozila i opremu u skladu sa standardima EU u područjima kao što su zaštita okoline, bezbjednost radnika, kao i kvalitet proizvoda i bezbjednost.

Mala preduzeća moći će koristiti sredstva za zakup kamiona, poluprikolica, hladnjača, građevinskih mašina i hibridnih vozila, saopštio je EBRD.

Najmanje polovina podzajmova biće namijenjena podršci Tranziciji zelene ekonomije.

Kredit je dio Programa podrške konkurentnosti za zapadni Balkan koji podržava EU za pomoć malim privatnim preduzećima u usklađivanju sa standardima EU.

Kombinujući finansiranje sa savjetodavnim uslugama, program omogućava preduzećima nabavku opreme koja je potrebna za izvoz u zemlje EU, ali im takođe omogućava da nude kvalitetnije usluge i proizvode, čineći ih konkurentnijima i na lokalnim tržištima.

- Ovaj zajam pokazuje snažnu predanost EBRD-a u podršci lokalnom malom preduzetništvu, koje je ključni ekonomski igrač u BiH. Mnoge od njih je teško pogodila pandemija virusa korona i od izuzetnog značaja je da dobiju ono što im je potrebno kako bi mogli pokrenuti oporavak zemlje - izjavila je direktor EBRD-a za BiH Manuela Nesl.

Šparkase lizing BiH je podružnica je Šparkase banke BiH, dugogodišnjeg klijenta EBRD-a.

Izvršni direktor Šparkase lizinga Elma Hošo izjavila je da je riječ o konkurentnoj kreditnoj liniji s jednokratnim podsticajem lokalnim preduzećima.