latinica  ћирилица
26/11/2020 |  18:00 ⇒ 18:00 | Autor: SRNA

Bencun: Očuvanje dejtonskih principa kao osnova budućih reformi

Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat, već donio i stabilan mir kao temelj za sve druge uspješno sprovedene reforme, rekao je danas ambasador BiH pri OEBS-u i UN u Beču Siniša Bencun na sjednici Stalnog savjeta OEBS-a povodom 25 godina tog sporazuma.
Siniša Bencun (foto: twitter.com/SinisaBencun) -
Siniša Bencun (foto: twitter.com/SinisaBencun)

Bencun je za Srnu rekao da je na Savjetu prenio i stavove Predsjedništva BiH o ovom pitanju, iznesene tokom skorašnje posjete visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja, uključujući i posvećenost sprovođenju reformi u procesu pristupanja EU i što skorijem dobijanju statusa kandidata.

Pozdravljajući istorijsku ulogu OEBS-a u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, Bencun je naveo da je ona bila podijeljena u tri domena djelovanja - izbori, nadzor nad poštovanjem ljudskih prava, te kontrola razoružanja i izgradnja povjerenja.

Naglasio je da svaka buduća pomoć ove i drugih međunarodnih organizacija treba da bude zasnovana na procjeni potreba zemlje domaćina i sa jasnim lokalnim vlasništvom nad reformskim procesima, koje treba dogovarati uz domaći konsenzus i bez nametanja.

U svom izlaganju Bencun se osvrnuo i na jedinstvenu opredijeljenost BiH ka evrointegracijama i na postojeći konsenzus ključnih aktera o potrebi reforme političkog i izbornog sistema "da bi se zemlja konačno prebacila na brži kolosijek svog evropskog puta".

On je na tom planu ukazao i na činjenicu da različiti akteri taj put vide na drugačiji način.

- Dok jedni pod plaštom reformi žele ojačati centralne poluge vlasti, drugi na prvo mjesto stavljaju legitimno predstavljanje naroda kao osnovni princip ustavnih reformi - naveo je Bencun.

Izrazio je očekivanje da će ovogodišnji dogovor o amandmanima koji će nakon 12 godina omogućiti održavanje izbora u Mostaru biti okidač za ozbiljne izmjene izbornog zakonodavstva i drugih potrebnih reformi, sa izbornom formulom koja će se bazirati na principima jasne podjele vlasti u multietničkom društvu, a uz poštovanje svih međunarodnih standarda.

- Takav potez ispunio bi najmanje dvije preporuke od 14 izlistanih u Mišljenju Evropske komisije o BiH kandidaturi za članstvo u EU - dodao je Bencun.

On se osvrnuo i na potrebu uklanjanja nekih od tehničkih i političkih prepreka BiH na njenom evropskom putu, kao što su reforma Ustavnog suda i rješavanje problema stranih sudija, te nekih nedovoljno mjerljivih uslova iz takozvane Agende "Pet plus dva", kada je riječ o zatvaranju OHR-a.

Uvodničar današnje rasprave pred Stalnim savjetom bio je bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. /