latinica  ћирилица
26/11/2020 |  18:21 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Pred NSRS 1. decembra stiže još jedan rebalans budžeta (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske 1. decembra razmatraće prijedlog drugog ovogodišnjeg rebalansa budžeta.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Uštede na materijalnim troškovima, odustajanje od neproduktivnih javnih ulaganja, posebno onih koja nisu započeta. Ovo je samo dio preporuka Fiskalnog savjeta izvršnoj vlasti da bi bila očuvana likvidnost budžeta. Zbog posljedica pandemije na ekonomiju budžetski deficit veći je od tri odsto BDP-a.

Fiskalni savjet Republike Srpske dao je pozitivno mišljenje na Izvještaj u kojem Vlada traži od Narodne skupštine da odobri odstupanje od fiskalnih pravila zbog posljedica pandemije, iako je budžetski deficit veći od 3 odsto BDPa.

- Preporučujemo Narodnoj skupštini Repubike Srpske da odobri odstupanja od fiskalnih pravila koje se odnosi na deficit, vodeći računa da se ne naruši fiskalno pravilo koje se odnosi na dug, jer zbog pokrića deficita raste novo zaduženje u Republici Srpskoj - naveo je Milenko Krajišnik, predsjednik Fisklanog savjeta.

Preporuke Fiskalnog savjeta su i da budu smanjeni određeni tekući troškovi,ali ne penzije i plate i da se ne ulaže u neproduktivne javne projekte.

U Vladi kažu da su u budžetu napravljene određene uštede od skoro 13, 5 miliona maraka. Opozicija u Republici Srpskoj ne misli tako.

Planiraju se uštede i u narednu godinu.

U Vladi i Fiskalnom savjetu kažu da je dobro što postoji oko 140 miliona maraka suficita u odnosu prihoda i tekućih troškova. Poručuju, drugačije ne bi smjelo biti, jer Republika Srpska ima loše iskustvo iz nekog ranijeg perioda kada je razlika prihoda i tekućih rashoda bila u minusu.

Prihodovna strana drugim rebalansom budžeta veća je za 1,7 odsto.Rashodi su rasli za 0,9 procenata,ali im je promijenjena struktura- između ostalog ulagalo se u zdravstvo, privredu, lokalne zajednice i visoko obrazovanje.

Planirano je da budžet za 2021. godinu bude na nivou ovogodišnjeg.