latinica  ћирилица
26/11/2020 |  18:51 | Autor: SRNA

Lavrov: Moskva se nada normalizaciji situacije u Bjelorusiji

Moskva se nada da će se situacija u Bjelorusiji uskoro normalizovati i da će taj proces omogućiti inicijativa o reformi Ustava, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov - Foto: TANЈUG
Sergej LavrovFoto: TANЈUG

On je tokom sastanka odbora ministarstava spoljnih poslova Rusije i Bjelorusije u Minsku zahvalio bjeloruskim domaćinima za tradicionalno gostoprimstvo i odlično organizovan sastanak.

- Ovakvi sastanci, koje održavamo na godišnjem nivou, pomažu koordinaciji stavova o ključnim međunarodnim pitanjima u skladu sa programom usaglašenih postupaka u sferi spoljne politike i Unije Rusije i Bjelorusije - rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da su predstavnici Moskve uvijek spremni da dođu u Minsk, koji je jedan od najmirnijih gradova na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prema riječima Lavrova, Moskva je zabrinuta zbog trenutne situacije u Bjelorusiji i nada se skoroj normalizaciji, posebno zahvaljujući inicijativi bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se reformiše Ustav i da se modernizuje politički sistem u toj zemlji, javio je TASS.

- Osuđujemo pokušaje miješanja u unutrašnja pitanja Bjelorusije i pokušaje pružanja podrške spolja neslaganju u zemlji, kao i nametanje jednostranih usluga posredovanja - dodao je Lavrov.

U Bjelorusiji su u toku masovni protesti, koji su počeli nakon pobjede Lukašenka na predsjedničkim izborima 9. avgusta.