latinica  ћирилица
26/11/2020 |  18:57 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Promjene na političkoj sceni Hercegovine (VIDEO)

Voljom birača, tri opštine u istočnoj Hercegovini dobile su nove načelnike: Gacko, Bileća i Ljubinje. Iako je riječ o relativno malim sredinama, politički život u protekle četiri godine u ovom gradovima bio je sve samo ne dosadan. Novi načelnici kažu: nastojaće da opravdaju povjerenje birača, a svi kao najvažniji zadatak ističu ekonomski napredak.
Gacko - Foto: RTRS
GackoFoto: RTRS

Od svih promjena koje su Hercegovcima donijeli lokalni izbori, svakako da je najveća ona u Gacku: nakon pet mandata , odnosno punih dvadeset godina, stigla je zamjena Milanu Radmiloviću. SDS-ovog veterana , zahvaljujući ubjedljivoj većini glasova zamijeniće mladi ljekar Ognjen Milinković, iz SNSD-a. Prvi put je ušao u politiku, a o svojim motivima kaže:

- Smatram da Gacko godinama stagnira, i mislim da ako ne pokušate nešto da promijenite i vi učestvujete u tome - rekao je Milinković.

On računa na podršku sigurne skupštinske većine. Prvo će napraviti reviziuju poslovanja opštine i javnih preduzeća od kojih su neka u velikom problemima.

Zadaci su mu i razvoj infrastrukture, bolja saradnja sa Rudnikom i termolektranom Gacko, ali i rad na smanjenju podjela među građanima.

- Da ne mislim da mogu, ne bih se toga ni prihvatio - naveo je Milinković.

Veselin Vujović, nestranačka je ličnost, ali je pobjedu u trci za načelnika oppštine Bileća dobio kao kandidat SDS. Nada se da će okupiti većinu odbornika u skupštini, što nije toliko jednostavno jer je manadate dobilo čak jedanaest političkih subjekata.

Nemile scene iz bilećke skupštine, kakave su obilježile prošli saziv, tvrdi Vujović, više nećemo gledati.

- Ubjeđen sam 100 odsto da toga više neće biti - poručio je Vujović.

Bileća ima potencijal za ekonomski napredak, smatra Vujović koji šansu vidi u turizmu i boljem korištenju Bilećkog jezera. Ipak , prije toga, namjerava da preispita nasljeđe prethodnika.

- Najvažnije je ustanoviti zbog čega je nastao ovoliki dug, je li to zaista 20 miliona? - pita Vujović.

I u Ljubinju novo lice na mjestu načelnika opštine- Stevo Drapić iz SDS. Dugo se bavi privatnim preduzetništvom, i sada će , kaže primati prvu “državnu platu “. Zato, kao svoj cilj ističe upravo podršku prviredi i zapošljavanju.

- Radim u privredi davdeset godina, šteta je da propustimo šanse koje imamo - smatra Drapić.

Mnogo je lijepih želja i obećanja, a četiri godine nisu beznačajan period . Oni koji su birali znaju zašto su se odlučili za ovog ili onog kandidata, a na izabranima je da pokažu jesu li to i takvo povjerenje i zaslužili.