latinica  ћирилица
26/11/2020 |  19:02 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota (VIDEO)

Vojska Srbije dobila je prvu ženu pilota jednog jurišnog borbenog aviona. Njeno ime je Ana Perišić, po činu je kapetan, a prvi samostalni let na avionu tipa "Orao" izvela je na vojnom aerodromu "Morava" u Lađevcima.
Ana Perišić (foto: http://www.vs.rs) -
Ana Perišić (foto: http://www.vs.rs)

Kapetan Ana Perišić, vojnom terminologijom rečeno, pripadnik 241. Lovačko - bombarderske eskadrile 98. Vazduhoplovne brigade.

Njen prvi, kontrolni let, ocjenjen je kao uspješan, što znači da je završila preobuku sa školskog Supergaleba na borbeni vazduhoplov Orao.

- Let je protekao sigurno i bezbjedno i ja sam zadovoljna kako sam uspjela to da izvedem. Izazov sam po sebi je da letim sama na tom vazduhoplovu poslije kontrolnog leta. Prva jesam, ali to nije prioritetno - kaže Ana.

Prvi let jedne žene – pilota na jurišnom vazduhoplovu u istoriji srpske vojske, uz najviše oficire Vojske Srbije, pratio je i ministar odbrane.

- Mogu da kažem da sam zaista ponosan da je jedna dama postala prvi pilot borbenog aviona, mogu da nađu svoju karijeru u jedinicama i najsloženijim vidovima Vojske Srbije - istakao je Nebojša Stefanović, ministar odbrane Srbije.

Kapetan Ana Perišić je majka dvoje djece koje podiže sa suprugom, takođe oficirom. Kako kaže, danas je puno manje onih koji su iznenađeni njenim životnim pozivom, nego što ih je bilo kada ga je izabrala 2007. godine.