latinica  ћирилица
26/11/2020 |  19:05 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Milanka Keser - učiteljica za primjer (VIDEO)

U vremenu pandemije virusa korona, veliki teret je na prosvjetnim radnicima, a mnogi od njih drže nastavu i na daljinu. Јedna od njih je Milanka Keser iz Cerovice u opštini Stanari. Međutim, njen radni dan počinje mnogo prije nastave u školi.
Milanka Keser - Foto: RTRS
Milanka KeserFoto: RTRS

Prije nego što dođe u učionicu učiteljica Milanka Keser posvećena je domaćinstvu. Dan počinje brojnim poslovima na imanju ili u plasteniku. Brine i o kravi, koju prvo pomuze, a potom od mlijeka napravi sir.

- Živim na selu, obavljam sve one seoske poslove koje obavljaju naše vrijedne žene na selu, domaćice, bez obzira što sam učiteljica, to sam ovdje u učionici - priča ona.

Kada pomuze kravu, pravac škola. Odnedavno putuje i u Banjaluku da bi držala časove na daljinu. I Milanka, kao i njene kolege, rado odradi svoj dio posla.

- Nije prirodno da budemo ispred kamera, nego ispred djece u učionicama, ali evo snašli smo se, neko više, neko manje - kaže Milanka.

Nakon nastave sjeda za volan i razvozi svoje đake kućama. To je naročito važno za najmlađe učenike.

Učiteljica je već 15 godina i svakodnevno sa još dvije koleginice drži nastavu u Područnoj školi u Cerovici. Direktor škole kaže da učiteljica na selu, nije samo učiteljica , već i majka, domaćica, poljoprivrednica.

- U našem kolektivu je oko 60 dama, gospođa, nije im jednostavno ni danas, nije bilo ni ranije ali posebno u ovoj situaciji - naveo je Aleksandar Ristić, direktor OŠ "Desanka Maksimović", Stanari.

Milanka se za poziv učiteljice odlučila tek kada su njena djeca odrasla i otišla na školovanje. Tako je, kaže, umjesto dvoje dobila na desetine djece koje uči životnim vrijedostima .