latinica  ћирилица
26/11/2020 |  21:43 ⇒ 27/11/2020 | 08:52 | Autor: RTRS

Ivancov: Vrijeme je da visoki predstavnik ode iz BiH (VIDEO)

Što prije visoki predstavnik ode, to bolje, da narodi u BiH uzmu sudbinu u svoje ruke, poručio je Petar Ivancov, odlazeći ambasador Rusije u BiH, gostujući u našoj emisiji "Pečat".
Petar Ivancov - Foto: RTRS
Petar IvancovFoto: RTRS

- Kada je Dejtonski sporazum bio potpisan u BiH je bilo jako veliko nepovjerenje među narodima. I poslije 25 godina BiH je suverena zemlja. Visoki predstavnik ne bi smio danas da bude kočnica napretka BiH, jer i u 14 prioriteta Brisela ne može visoki predstavnik biti na putu BiH u Evropsku uniju. Kancelarije visokog predstavnika trebala je da bude zatvorena 2007. godine, i o tome je odlučio PIK, ali i 13 godina kasnije još uvijek je ovdje - rekao je Ivancov.

Istakao je da dva naroda u BiH žele da se zatvori kancelarija.

- Mislim da treba razmisliti o tome. Što ranije do toga dođe, narodi u BiH će sami odlučivati o svojoj sudbini - iznio je svoj stav Ivancov.  

Ivancov poslije šest godina odlazi iz BiH, a za sada ostaje kancelarija visokog predstavnika, kao i strane sudije u Ustavnom sudu.

- Poslije 2007. godine u PIK-u je dominirao stav da funkciju visokog predstavnika treba da preuzme predstavnik EU. Ali pogledajte šta se dešava, visoki predstavnik često pokušava da bude i predstavnik Brisela, direktno govoreći da treba više da bude Evropske unije nego Dejtona. Za mene je taj stav neprihvatljiv - poručio je Ivanvov.

Ivancov je naglasio da on ne može govoriti u ime Evropske unije.

- Koliko vidim i shvatam, mislim da je i Briselu stalo da se ukine ta funkcija, samo pitanje je kada. Nadam se što prije -rekao je odlazeći ambasador Ruske Federacije u BiH.

On je naglasio da je strategija Rusije u BiH išla u dva pravca.

- Prvo i najvažnije, Rusija je garant Dejtonskog sporazuma i doprinosi procecima stabilizacije u postkonfliktnoj BiH. S druge strane to su i naši bilateralni odnosi, imamo razvijene političke, ekonomske, kulturne i druge veze - rekao je Ivancov.

Ivancov se dotakao i nedavnog dijaloga u Savjetu bezbjednosti UN, koji je organizovao ruski amabasador u Njujorku.  

- Mislim da je to bila jako dobra inicijativa našeg ambasadora u UN. Ovaj sastanak omogućio je da se čuju glasovi naroda. Nadam se da kao rezultat ovog događaja jeste da najviši zvaničnici nisu čuli samo visokog predstavnika, već i predstavnika dva naroda, kao i trećeg Bakira Izetbegovića, koji nije učestvovao, ali je poslao pismo - riječi su Ivancova.

Pojasnio je i zašto na njemu nisu učestvovali članovi Predsjedništva BiH.

- Ovo je bio jedan neformalni sastanak. Ideja je da u njemu mogu prisustvovati predstavnici vlasti jednog naroda, opozicija, a ideja je bila da se čuje glas naroda vodećih političkih partija u BiH. Naš zadatak je mirna i stabilna BiH. Ako mi polazimo od toga da je uloga međunarodne zajedice da doprinosi pozitivnim procesima u BiH, a ne da bude tutor nekoj od strana. Polazimo od toga da moramo pomagati, savjetovati, tražiti rješenja, a ne da nešto namećemo bez pristanka svih. Rusija nastoji da razvije normalne odnose sa sve četiri vjerske zajednice u BiH i smatram da pojam "maligni uticaj" nije došao iz BiH, već negdje iz inostranstva, iz političke arene - istakao je Ivancov.

On se dotakao i optužbi Željka Komšića, "da podriva mir u BiH".

- Јasno sam rekao da je to izbor naroda u BiH, i da ne vidim jedinstven stav da se želi postati dio NATO. Kao predstavnik svoje zemlje imam obavezu da iznosim stav. I to nije moja odluka, već naroda koji žive ovdje - naglasio je Ivancov.  

Za kraj Petar Ivancov se dotakao i Republike Srpske, gdje je uvijek bio rado viđen gost, pogotovo 9. januara, kada se obilježava Dan Republike Srpske.

- Imam jako dobre prijateljske odnose, konakte, saradnju sa Republikom Srpskom. To su istorijske veze, da kažem bratske između dva naroda, i zahvalan sam ljudima i rukovodstvu Srpske na jasnoj podršci koju pružaju Rusiji i njenom narodu - zaključio je Ivancov.